31 december 2010

31 dec Ett nytt år redan ?

Årets sista bild får bli på vår gran, och tittat ni mot nedre högra hörnet kan ni se Novas drake, Lucifer, som vaktar den.
På årets sista dag har Sol lyckats blivit förkyld, och det är bara minus 7 grader ute och i övrigt så är det väl same old, same old - .en massa folk som ska äta för mycket och stanna uppe länge. Som alltid hoppas jag att det ska bli ett bättre år än det som varit.

Den sista bok jag har läst för i år är gårdagens "Den godhjärtade Jesus och Kristus bedragaren" av Philip Pullman. Ja den är väl ännu ett exempel på hur det skulle kunnat varit, och en bok som gläder många ateister men det är ju en roman ingen absolut sanning. Lite som Dan Brown böckerna eller kanske Bibeln själv i valda delar antar jag. Pullman skriver om ett intressant och tankeväckande ämne, trots det föll jag inte riktigt för 'tvilling-konspirationen' helt. Han har producerat bättre material.

 Okej, men inte årets läsupplevelse för det är nog Murakamis "Wind-up Bird" eller "Fågeln som vrider upp världen" som den heter på svedalska.
Sista filmen skulle ha blivit Van Helsing men den har jag ju redan sett och sen är det svårt att se vampyrfilmer när en åtta åring försöker kika stup i kvarten. Idag hoppas jag att ni alla därute får ett gott nytt år och att ni alla får ett bättre år än det som varit. / Anna

29 december 2010

29 dec Update

Vad har jag gjort under mitt jullov so far ?
  • Läst om Twilight serien
  • Varit en inte så bra mamma
  • Haft en shopping spree i BLG och i Mora med barnen 
  • Fikat i Falun hos Elin och mamma
  • Drömt mardrömmar om personal på Högskolan Dalarna, antar att mitt undermedvetna tappat tjusningen med att studerat
  • Klippt mig
  • Blivit fetare (men vi har ju alltid nyårslöftena).
  • Fått besök av syskonen Ramberg
  • Skrattat åt fåniga klipp på Youtube
  • Sett på "Jiddra inte med Zohan", mycket märklig film
Frusit som fan, tur man fick tofflor av maken i julklapp. Den mest traumatiska julklappen var ett presentkort på HM. På juldagen ringer modern från Falun bara för att berätta summan på presentkortet jag fick. Presentkort, vilket presentkort? Jo visst hade vi sorterat 12 !!! kassar med plast och papper efter klappöppningen och varit i väg med dem. Men min underbara Daniel lyckades få hem dem igen och efter 6 kassar hittar han kortet. Chocken av att ha råkat slängt en julklapp är så stor så jag har fortfarande inte handlat upp kortet.

27 december 2010

Annandag Jul

Nere i Långshyttan alldeles vid sjön Amungen har min mamma och hennes särbo världens mysigaste lilla hus. Dit var vi bjudna på varmrökt lax, ris a la Malta och mängder av godis i går. Tydligen går det att proppa i sig stora mängder flera dagar i rad ; p
Det går inte att beskriva hur vackert det är med all gnistrande snö överallt, men att köra på dessa vintervägar är inte särskilt roligt. Vi kom dit iaf, 45 minuter försent. Väglag, snöplogar och mängder av andra bilar tog ut sitt. Så vi var lagom hungriga när vi kom.
Maken väntar ivrigt på maten.
Emme, Nova, Ida och Michael i vardagsrummet. Jag var så glad att jag inte var ut på Juldags disco dagen innan och bara hann sova timmar som vissa andra på bilden : D
Äkta gran, det är man inte bortskämd med i vanliga fall. Är ju allergisk mot hyacinter, gran och allt som luktar natur suck. (Jo visst fick jag lite känningar men det var det värt).
Elin och Nova diskuterar årets Nobelpristagare- eller inte...

Nåja vi var hemma säkert i alla fall och nu är julen slut. Snart Nyår. Få se vilka löften jag ska bryta nästa år, det är en riktig tradition.

Julafton

Den kom och försvann lika fort som alltid denna dag. Som vanligt hann jag inte med. Det mesta av julkänslan kom när jag och Daniel slog oss ned för att se vår favorit Karl-Bertil.
Den där melodin skickar julrysningar i hela kroppen. Kalle Anka gör inte riktigt samma sak för mig längre. Nu när man är vuxen så måste jag alltid något just då, typ visa släktingar var de ska ställa sin matt, eller sätta på potatis eller nåt annat. Men lagom till Karl-Bertil är det mesta över.

Men min tomte var i alla fall bäst. Hon läste och delade ut så fort hon kunde, fast på slutet fick hon lite stöd av sina assistenter Emme och Ida.
Här sitter Svärmor, Sarah, Michael, Modern och Rolf-Rudolf och väntar på klappar.
Här är Sol i väntan på mat och som ni ser är julservetterna inte särskilt juliga. Coca-cola reklam, men jag tänkte att vad tusan de är iaf röda och bättre än hushållspapper.
Här ser ni mer rött fast Elin försöker gömma sig, men gömd dä rbakom är verkligen jag. Bakom paket och systern. Jag kan ärligt säga att tomten måste ha blandat ihop mig med nån annan för jag har inte varit så snäll i år.
Min förkylda tomte blev lite utslagen : D tur att det finns saccosäckar och TV.

23 december 2010

23 dec och love is all around us

Det är vinter och nu ska ljuset komma tillbaka. Så här vackert såg det ut från min altan idag.
Skönhet och frost.
Fast jag har ju alltid Sol och ljus hos mig, min nyklippta och stylade flicka...
Julen är här och det jag ska njuta mest av är lugnet på julaftonskväll. Granen är klädd, barnen ganska glada och i morgon kommer dagen J.
För att glädja mig själv ska jag önska mig Billy Macky.

22 december 2010

22 dec Baby it's cold outside

Här ligger polarkylan djupt och inte lockar det att sticka ut näsan. -24 hos mig och 8 kilometer bort där min hubby jobbar var det -29,3. Så dagens låt tillägnar jag min köld-drabbade man.
Puss på dig Daniel.

Igår fyllde min solstråle 12 år, det var ett stillsamt firande men alldeles lagom. Här grimaserar hon bredvid moster Elin.


Naturligtvis var vi tvungna att boka in en klipptid åt Decibel mitt upp i allt, här är hon nyklippt väntandes på nästa lass gäster...
 Svärmor och tolvåringen....jag kan inte riktigt förstå att hon är så stor nu.

Men härnäst väntar förhoppningsvis julefrid och ro.Jag ska inte tänka en tanke på skolan eller essays.

20 december 2010

20 Dec

Helgen gick i turbofart, hade främmande både lördag och söndag, sen firade vi svärmor och advent har det varit. Käre maken bakade drömmar och jag drömde om att få slå ihop skolarbete för terminen. Sols Malungsbästis kom och firade nästan tolvåringen i förväg och det är trevligt med tre flickor vid advents fikat.
 I fredags fick Sol över 39 graders feber och jag trodde att helgens bestyr skulle få ställas in men icke. Fast i fredags trodde jag det så jag och Decibel tröstade oss med att baka ett trasigt pepparkaks hus. Skam den som ger sig.

Ja det blev vint, men vi var lika glada för det, Decibel hävdar att det är vårt första försök och hintar om att vi ska göra ett till : D

17 december 2010

17 December and it's a countdown...



Mamma med flera, här kommer den utlovade videon från Novas dansuppvisning den 12 december. Hon är längst fram med röd t-shirt med svart djävul på bröstet, står i mitten av bilden och har glasögon och tofsar.Den tar tid att ladda upp, så tålamod.
Vem detta begåvade barn brås på är svårt att säga, men jag har dansat med hennes pappa och han är duktig
: D
Min nästan tolvåring är idag däckad av hög feber och saker blir sällan som man planerar men de kan bli bra ändå. Jag och Decibel har satt upp bonader idag, de sitter lika snett som vårt pepparkakshus blev. Men lika glada är vi för det !
Dagen julsång får bli 'All I want for Christmas  is You' med Maria Carey och den är till min man. Detta är nog hans favoritjul-låt. (Visst är det märkligt ?)

15 december 2010

15 December och det är fortfarande vinter

Efter två dygns inte så välmående börjar jag nu se ljuset i slutet av tunneln. Skolterminen är på upphällningen och i samma minut jag insåg att den värsta pressen var över fick jag både ont i huvudet och magen. Efter vila, omeprazol och min hjälpsamme man så börjar jag bli aningens piggare.
Har roat mig med att oja mig, läsa och slötitta på film. Höjdpunkterna har varit "Fear and Loathing in Las Vegas" och Neverwhere av Neil Gaiman. Tack vare gamern så hade jag bägge.
Det roligaste med den här bilden är att man i bakgrunden ser en oerhört ful Toby McGuire som hippie. Känns som att det här vore en Daniel Ramberg film. Del Toro som vidrige Gonzo och Depp som slemmige Duke. Jag kan bara säga att det är som en roadtrip med väldigt mycket knark och psykedeliska inslag. Rolig men kanske magstark för vissa. Inte glorifierar det knark precis, men Depp och Del Toro är sanslöst roliga i sina tripvisioner.
Men mest njöt jag nog av Neverwhere, jag är och förblir en bokmal. Detta var min första Gaiman, men knappast sista. Enda invändningen jag kände var (bortsett från kroppen) att det kändes llite som att läsa en film, men så såg jag att den är baserad på en serie Gaiman skrivit. Det du Marie. Gillar man goth, fleravärldar-fantasy och London är det en intressant bok. Om man föredrar verklighets baserade böcker om misshandlade människor och svenska poliser lägg ihop boken och spring, men annars så : )
Trots det fina tipset om att nästa låt borde vara en Joni Mitchell-låt så tänkte jag köra jul tema till jul iaf ; )
Eftersom att Maries prylar förgyllde mina dagar nu så bör hon få en sång tycker jag. Hon är inte någon julälskare så jag tänker på "Where are you Christmas" som passande nog sjöngs i filmen "The Grinch". Inte för att hennes hjärta är två nummer för litet precis, snarare tvärtom.

10 december 2010

10 December; Malin-dagen, släng dig i väggen Nobel

Har bakat frenetiskt mellan pluggande och barnbestyr. Fick chansen att använda tre av min muffinsformar, äntligen.
I den vänstra multiprickiga så gjorde jag non-stop muffins, bilden gör inte färg-glädjen rättvisa. Sen gjorde jag pepparkaks-muffins i flugsvamps-formen. Sist, men inte minst, choklad- muffins med vita chokladknappar i den högra, rosa vit-prickiga. Jag var så nöjd.
Igår var det Anna-dagen, ni vet den då julölet skulle vara färdigbryggt. Eller den dagen då alla Annor hade namnsdag. Så även jag. Min familj hade dagen till ära köpt "Knasen" till mig, samt söta vita mini- julstjärnor.
 Min man var så nöjd att han äntligen fick köpa blommor åt mig. Tål ju inte särskilt många annars. De passade så bra in bredvid de stora röda mamma gav mig innan hon flyttade.
Fast Decibel var bekymrad över att jag bara hittade en "Riktig" kruka åt en av dem. "Folk som hälsar på kommer att tycka att det är jätte knäppt med att ha en blomma i en kaffe-kopp", deklarerade hon. Men på nåt sätt antar jag att jag kan ta det.
Men i dag har ju Malin namnsdag, så grattis och väl bekomme eller så blir det mörkt....
Därför så blir dagens jul-låt en utvald i Malins ära. Det är svårt att passa in människor med låtar ibland, för sånger precis som människor har ju lager. Vissa lager av en sång kan passa en person och andra lager inte.
Men jag är djärv och föreslår "Christmas Tree" med Lady Gaga, dels för att den inte är konventionell -precis som Malin, dels för att hon gillar Gaga (vem gör inte det?). Fast nu är det ju lite speciellt att ha namnsdag på nobeldagen så därför tar jag en sång till. Det blir vackra "Koppången". Den väljer jag för att den är så dalsk och det är Malin med. Hon kan tom prata infödinska ! Sen så är den lika vemodig som hon är ibland.
Två veckor kvar, till tomtefar : D

08 december 2010

8 December - SuperNova

Igår jobbade hubbyn över så att plugga blev liksom uteslutet, särskilt som att det var vår tur att skjutsa till dansträningen. Så jag bestämde mig för att baka lite småkakor. För att glädja Decibel så gjorde jag hallongrottor. (Jag vet, först saffranssnippor sen hallongrottor, var skall detta sluta.)Men jag tyckte att det inte var mer än rätt då hon hade glatt oss andra i familjen i måndags med sin blotta uppfinnings rikedom.
Möt Testflickan:
Tyvärr vet jag inte hur man roterar bilden, men om man vrider på huvudet, klickar på förstorar får man fram min egen lilla dräkt fixare. Jag trodde hon var superskurk/hjälte, men hon förklarade tålmodigt att hon måste ha en dräkt när hon testar saker. Mitt lilla super proffs.
Dagens jul-låt:'Zat you Santa Claus? av Louis Armstrong. Lagom läskig. Den tillägnar jag pappa Lothar : D

06 december 2010

6 December och allt är tyst : )

Kära medmänniskor. Hur var er andra advent ? Bra hoppas jag, själv så pluggade jag mest. Men till min stora glädje så lyckades jag få undan lite kakbak tills Sols 12 årsdag. Jag gillar verkligen att baka, men njutningen av det försvinner lite när man är under tids press. Hoppas att stressen inte satte sig i kaksmaken bara. Fast det tror jag inte, snarare så borde min kakor smaka skratt. För jag gjorde ett par av mina nya jul favoriter, ökensand med saffran i, och bäst som att jag kommit på att de ska heta saffransnötter kommer nästan-tolvåringen in och börjar gapskratta. "Du vet mamma, att kakorna kommer att feltolkas." Hur då tänkte jag ? Men efter att nu ha enats om namnet saffrans-snippor så kan jag se hur hon menar.

Okej, fast nu byter vi ämne. Jag surar ofta över hur svårt det är att hitta färgat pärlsocker, men så insåg jag att man så klart ska göra det själv. "dl pärlsocker blandas med 1 msk vatten och ett kryddmått karamellfärg. Rör om sprid ut på bakplåt- låt stå och torka över natten. Så blir det så här.
Jo jag och miss Decibel hade ganska trevligt när vi blandade och mixade. Den lila är förstås blå + röd. Men jag önskar att man kunde få en riktigt röd kulör men det blir bara rosa. Fast rosa är inte så bara. Men jag misstänker att min svarta färg skulle enbart ge grått, så trist.

Äntligen så är en essay inne, min stress känsla har minskat något idag vilket är skönt.
Dagens jul-låt: "En sockerbagare", som jag tillägnar min kompis Maria Eklind som alltid är snäll nog att berömma mina kakor.

04 december 2010

4 December

Årets blossa glögg är som alla vet vid det här laget Saffran. Tja, den var inte äcklig, men nog föredrar jag den vanliga. Saffran är helt klart mindre söt vilket säkert tilltalar många. However, så kändes det mera "spritigt" och det är inget jag direkt vurmar för. (Inget för dig Malin.)Fast snyggare flaska får man ju leta efter, snygghets-faktorn överväger nästan spritigheten.

I alla fall kändes lite pepparkakor och glögg som en belöning efter att ha suttit och skrivit essays, peer-reviews och annat tok fram till halv nio på kvällen. Jag tycker nog att jag förtjänar en och annan belöning ; b
Snön ligger fortfarande vit på taken men som den pessimist jag är så misstänker jag att den kommer att smälta den 23 december. Men lite varmare får det gärna bli så att man kan börja ut och gå igen (har slarvat bort min andra bricanyl på ett par veckor).
Dagens jul-låt; "Run,run Rudolph" av Chuck Berry. Den dedikerar jag till Lasse Kronquist som gillar att spela Berry, dessutom är Lasse så snäll att han borde få bli en nisse till tomten.
Bild från julen 2006. En tomte som nästa år inte behöver vara kvar inne i Nordpolen utan kan dela ut klappar igen ; b

03 december 2010

3 december

Jag var ganska nöjd med vår adventsljusstake, men Sol tyckte att den behövde något mer. Vanligtvis så ogillar jag hennes benägenhet att vilja ställa sina plastdjur överallt men här kändes det helt ok.Nu när jag har vant mig så tycker jag att kronhjortar och rådjur ger en julkänsla a la Yule, den vilda jakten och skogsförnimmelse. Så den får vara kvar lilla djur familjen.

Helst av allt vill jag storbaka den här helgen, men det blir den ultimata plugghelgen istället. Men jag är iaf nöjd med mitt val av bok till den ena uppsatsen. The Color Purple är en fantastisk historia med en en plågad förtryckt huvudperson som får sitt "ganska bra ever after" på slutet. Kanske har ni sett filmen där Whoopi Goldberg spelar Celie som utnyttjas av sin far, misshandlas av sin man men reser sig och visar patriarkatet lång näsa. Boken är ändå bättre. I filmen kommer inte kärleks historien mellan Celie och Shug Avery fram lika tydligt. Sen älskar jag hur  (vissa anser att det är overkligt ) Celie och hennes man bygger upp sin relation igen efter att hon har blivit vuxen nog att stå upp för sig själv.

En annan bra bok är Her Fearful Symmetry av Audrey Niffenegger. Jag och min gamer- Marie har läst den och diskuterade den just idag. Vilka ska läsa den här boken ? Ja alla som gillar övernaturliga stråk i dramaberättelser. Varför ska man välja just den här ? Jo, för att Niffenegger skapar karaktärer som man vill följa och hon kan verkligen veckla in ploten. Bara det faktum att ena huvudpersonerna jobbar på en kyrkogård som guide gör boken värd att läsa.

 Vad handlar den om? Edvina som dör och lämnar sin posha London- lägenhet till ett par systerdöttrar hon aldrig mött. Vi får följa tvillingarna Julia och Valentinas omställning från amerikanskor till britter och deras märkliga relation med dess spänningar. Dessutom blir inte saken bättre av att Edvina råkar "fastna" i sin förra lägenhet. Visst är det tråkigt att dö, särskilt om man inte kan komma ifrån de kvadratmetrar man råkade bo på innan sin död.

Dagens jul-låt; "Gothic Christmas" med Within Temptation. Den tillägnar jag min idol Nemi och mina systrar Amanda, Emelie (som även kallas Nemi) och Elin som alla är riktigt rockiga girls!

02 december 2010

Midvinternattens köld är hård...men jag är stentuff !

Andra december och livet bara fortsätter. Världen utanför är ett frostigt, vackert julkort. Jag skulle nog njuta mer av skönheten om inte luftrören protesterade när man stack ut näsan tror jag. Hur vackert det än är så tröstar det inte min melankoli idag.
Hjälpte min syster och mamma att flytta härifrån igår. Jag och snälle maken for ner till Falun och lassade ur möbler med min mamma (65 % lungkapacitet) och lillasyster (astma) i kylan.

 Det gick ovanligt bra. Visserligen hade jag grinat så tårarna sprutade innan jag kom ner (i bilen när jag var själv) så att jag skulle slippa starta något "cryingjag" när vi for. Det känns så konstigt. 32 år har morsan bott här och nu är en era förbi.

En annan sak som tynger mitt hjärta är vetskapen om en barndomskompis dåliga hälsa. Vi kom i från varandra när jag fick barn (och blev tråkig) och han fortsatte leva sitt party prisse liv. Många gånger har jag undrat vad som hände egentligen mellan oss. Nu när hans liv är på en skör tråd räckte jag ut min hand genom att skicka ett meddelande om hur jag önskar att han ska bli bra igen. För vad säger man efter 12 år när något sånt här händer. Hej, vill du bli min kompis igen ? Nej det känns tunt.

Men en sak kan jag ärligt säga: jag önskar att alla människor, alla, ska få må bra. Jag vill så gärna tro att livet ska vara gott, kärleksfullt och rikt för alla, men jag vet att det inte är så. Det tynger mitt hjärta mest av allt.
Så därför ska jag i alla fall ta alla chanser att glädjas åt det jag kan, njuta av det som finns och hoppas till den dag jag dör att livet har ett värde.
Dagens julsång: Vår julskinka har rymt av Werner och Werner, och den tillägnar jag Robert som har världens sjukaste sinne för humor. "Du ser ut som en tapir".

01 december 2010

Long Time No See

Yes I am back. Har fullt upp nu till skillnad mot annars när det bara är stressigt. Skolan kräver sitt och sen har jag lite annat pyssel för mig. Julen står för dörren och den inleddes väl på sätt och vis i lördags för mig. Sols klass hade ordnat lite saker till försäljning för att skaffa pengar till skolresan. Så medan det var tomte lördag här i vår sektion av Mora så sålde vi kransar, knäck och kalasgott bröd. I vanlig ordning så försvinner alla föräldrar när det är dags för sånt här. Så medan deras barn står ute i blåst och minusgrader så hjälper iaf inte många vuxna till och "barnvaktar". Visst de är tolv år , men vid hantering av pengar ska det vara vuxna med. Så det slutade med att jag stod drygt två pass själv. Vinsten av det är att vuxensamvetet dövades lite och jag köpte själv denna fenomenala krans som nu pryder min hall.




Så nu är första advent passerad (tillbringade den med att bära möbler, mamma flyttar ju till Falun nu) och nu är det första december idag.
I december ska jag skriva uppsatser till jag blöder, slå in paket och låtsas som att jag lever i en sagovärld på alla sätt jag kan.
Dagens jul-låt: "One More Sleep til Christmas" av Mupparna och den låten tillägnar jag min sjuka Nova som grät när hon hörde den som bäbis. (Ja jag vet alla borde gilla Mupparna men bäbisar ni vet - ingen musik smak.)