28 februari 2011

Day 13 – Your favourite writer.

"I am in fact a hobbit in all but size. I like gardens, trees, and unmechanized farmlands; I smoke a pipe, and like good plain food (unrefrigerated), but detest French cooking; I like, and even dare to wear in these dull days, ornamental waistcoats. I am fond of mushrooms (out of a field); have a very simple sense of humour (which even my appreciative critics find tiresome); I go to bed late and get up late (when possible). I do not travel much."
J.R.R Tolkien 


There you have it : D Min favorit är, vilket inte torde komma som en överraskning - Tolkien.


När han dog 1973 begravdes han vid sin hustru som dog 1971. Vilken underbar sak att uppfinna en sagovärld med alla varelser och karaktärer i, och dessutom ett helst nytt språk till sina alver. Den här gravstenen där han kallar sin fru Luthien och han själv är Beren säger allt till mig. Det finns nördar och sen finns det nördar. Respect man !!!!!

27 februari 2011

Day 12 – A book you used to love but don't anymore.

På ett sätt tar det emot att skriva det här men jag måste inse faktum. C.S Lewis serie om Narnia, Aslan och modiga barn har nått sin gräns hos mig. Under många år har dessa böcker varit mycket speciella för mig men jag har med tiden utvecklat en irritation för deras förtäckta kristendoms propaganda. Visst är det väl fortfarande mysiga böcker men de har förlorat den där skimrande kvalitén för mig.

Jag tycker att de nya filmerna har sänkt deras värde ännu mer. Jag stör mig allra mest på att Susan inte fick komma tillbaka till Narnia, vad tusan hade hon gjort förutom att bli vuxen. Nej, jag tycker att det är sunt att ifrågasätta sina egna dogmer istället för att blint hålla fast vid åsikter man vuxit ifrån. Hur god ska man vara för att räknas till Aslans vinnarlag?
Desperately seeking Susan!!!!!!

26 februari 2011

Day 10 - A book I hated

Hat är ett starkt ord, men Lahiri närmade sig faktiskt : D Fast jag kan bara säga att det är svårt att hata böcker, men Therese Raquin  av Zola var riktigt vidrig och Camus alla böcker jag läst sög - på riktigt !

25 februari 2011

Your favourite classic book.

Hur ska vi definera klassiker ? Ja den ska väl iaf ha några år på nacken, vara uppskattad både i fordom och i nutid och gärna ha något pretto över sig. Jag skulle kunna säga Shakespeare  eller Dostojevski men som den barn och ungdoms litteratur älskare jag är så väljer jag hellre Lewis Carrolls Alice in Wonderland, som är en av mina absoluta favoriter. Jag älskar den både på engelska och svenska. All absurditet, de underbara karaktärerna och Alice dialoger med invånarna i Wonderland och hennes egna reflektioner. Boken är verkligen one of a kind

24 februari 2011

Day 09 – A book you thought you wouldn't like but ended up loving.

Det är många det : D
Men jag måste nog säga Jane Eyre av Charlotte Bronte. Visst efter att ha överanalyserat den i skolan och fått läsa Berta Masons "version" i form av Wide Sargasso Sea har den väl förlorat en del lyster. Men jag är väldigt svag för dessa Bildungsromaner, där man får följa en persons utveckling genom olika stadier. Så nu är jag väldigt spänd på att få se den nya filmversionen med Mia Wasikowska ( In Treatment, Alice in Wonderland).

Inte för att jag tror att jag får nån i bekantskapskretsen att följa med på den här filmen då engelskt 1800-tal står väldigt lågt i kurs runt om mig. Men som Billy Idol sjunger jag får väl "Dancing with myself".

23 februari 2011

Day 8 - An over-rated book

Åh herregud vad lätt. den mest ointressanta bok jag läst (som fått bra kritik) är The Namesake av Jhumpa Lahira. Allvarligt don't go there ! Jag har sällan varit så uttråkad. Jag ville verkligen hitta något positivt med denna beskrivning av hur svårt det är för stackars Gogol att smälta in i dagens USA pga av sitt Bengalesiska ursprung och sitt udda namn - men nej !
Jag har riktigt svårt att förstå varför Lahiri fick så bra respons på det här sömnpillret.
Och då ska ni veta att jag ändå läst massvis med mammas kärleksromaner under uppväxten och har plågat mig igenom både Strindberg och Hemingway.

22 februari 2011

Day 7 - An underrated book

En särskild bok är inte enkel att peka ut så men jag tycker att P.G Wodehouse böcker om Jeeves och Wooster inte har den uppskattning de förtjänar. Så jag föreslår Aunt's Aren't Gentlemen som ett typexempel. Vissa har kanske sett tv-serien där Hugh Laurie spela Bertie Wooster och Stephen Fry hans trogne Jeeves.
Antagligen så är de väl för "gammeldags" för dagens bokpublik men jag älskar dem. Woodehouse får verkligen fram den där lite torra engelska humorn och känslan av England för ett gäng decennier sen.




P.G Wodehouse, bild från Wikipedia. Han blev hela 93 år och dog på alla hjärtans dag 1975. Jag tycker att han är ganska stilig på det där trevliga sättet män och kvinnor var i början av nittonhundra-talet. Nåja, vad är en bal på slottet.

21 februari 2011

Day 6 - A book that makes me sad

Lätt - det är helt klart en nyligen läst bok, Once Were Warriors av Alan Duff. Tack vare min litteraturkurs i Stilla Havsmiljö så måste vi läsa vissa böcker vare sig vi vill eller ej. Just denna har blivit filmatiserad men jag har inte sett den. Den utspelar sig på Nya Zeeland och hamnar om familjen Heke.

Med maori kulturens arv i ryggraden får vi se den misär som många levde/lever under slutet av nittonhundra-talet och säkerligen nu också. Här har vi alkoholism, hör arbetslöshet, våld - kvinnomisshandel och krogslagsmål samt övergrepp på barn i alla dess former, mord, självmord och förlusten av barns liv. Lite smått och gott.

Boken är en kritik riktad dels mot (som vanligt) den vita rika befolkningens osynliga förtryck av maorierna och dels mot den våldsamt självdestruktiva vardagskultur som en del maorier lever.
Efter att ha läst om allt förbaskade elände var jag nedstämd och det värsta var att man vet att så här är det. Inte bara där i det sammanhanget. Vad många inte verkar förstå är att även om ett land som varit koloniserat officiellt blir fritt kan förtryck fortsätta på ett mer subtilt vis. Man kan hålla bildningsnivåer nere i en befolkning, passivisera dem så att de inte blir ett hot mot den vita maktstrukturen, och "hjälpa" befolkningar som passar vårt västerländska mått istället för att ge ett folk den hjälp som passar deras kultur.
Klart man blir ledsen !

20 februari 2011

Day 5 - A book that makes me happy

Happy i sig själv är ibland ett svårtolkat ord men jag fokuserar på betydelsen av att känna sig glad nu, lycklig är lite stort ord : D
En av mina favoriter för att pigga upp mig själv är Douglas Adams Liftarens guide till galaxen (jag vet, det var väl ett jävla tjatande). Jag har bara läst den på svenska än så länge så i någon framtid ska jag väl skaffa den på originalspråk också.

Jag älskar den för alla absurda händelser, förklaringar och naturligtvis karaktärerna. Mina personliga favoriter är Marwin och Zaphod, även om Arthur är sympatisk på sitt rigida förvirrade sätt. Boken har filmatiserats, dels som märklig BBC-serie och den relativt kända filmen från 2005 med Martin Freeman som Arthur Dent. Vet ni inte vem Freeman är ? Vänta tills 2012 då får ni se honom som Bilbo Baggins, men redan nu har han visat sig som John Watson i mini-serien Sherlock, polis i Hot Fuzz och lite annat.

19 februari 2011

Day 4 favourite book in a favourite serie

Insåg med horror att jag glömde (helt oförlåtligt) Harry Potter serien häromdagen. Så här är det, jag har läst otaliga böcker. Många klassiker, deckare, rysare och kiosklitteratur. Men det jag främst vurmar för är och kommer alltid vara fantasy. Inte fint nog ? Kanske inte men det duger åt mig. Jag gillar även science fiction, minns fortfarande Jules Vernes underbara böcker eller Le Guins övärld med förtjusning, med visst obehag Bradbury.

Men sagor är det viktigaste för mig och här under faller J.K Rowlings serie om en viss ung trollkarlars liv och vedermödor. Den bok som är min favorit är två ! Den första och den sista, Harry Potter and the Philosophers Stone samt Harry Potter and the Deathly Hallows. Varför båda två är med beror på att de är lika viktiga.

 Den första är mysig och trevlig på det viset barn och ungdoms fantasy gärna är med målande beskrivningar av Hogwarts, juletider och karaktärerna....men den sista visar på utvecklingen av de viktigaste karaktärerna och det mysiga är utbytt mot en slags hård realism i den världen de agerar i. Den är klimax av Harrys långa väntan på rättvisa och kanske hämnd mot mannen som berövade honom en lycklig barndom. Hur som helst för mig finns det två sorters människor, vi som älskar Harry Potter sen är det de där andra ; P

18 februari 2011

Day 3 Favourite -series

Jag önskar här att jag kunde skriva något pretto som Utvandrarna eller Fogelströms Stockholms böcker. Men alla som känner mig skulle veta att det är en fet lögn. Vid sidan av Liftarens guide till galaxen, The Dark is Rising (Susan Cooper), och Sagan om ringen tänker jag här svara Sagan om Isfolket. En 47 delar lång släktsaga med harlekin stuk uppblandat med övernaturliga inslag och charmiga karaktärer. Som motsträvig 15-åring blev jag övertalad av min kompis ( idag heter hon Mia Eklund) att läsa dem. "Jag läser inte kärleksromaner", förklarade jag."Men jag lämnar tre av dem här i alla fall", säger hon.

Och på den vägen är det. Båda mina döttrar har namn från karaktärer ur Margit Sandemos Isfolks krönika. En del har höjt på ögonbrynen över detta men som Ace of Base sjunger: "We live in a free world....".

17 februari 2011

Day 2 - A book that has been read more then three times...

...öh ja här blir det också knivigt eftersom att jag generellt läser om gamla favoriter måååååånga gånger. Om jag gillar en bok vill jag absorbera den så att den sitter i ryggraden. Ni vet precis som när man ser om sina favvo-filmer och kan alla repliker: "I carried the water-melon" eller "Hasta la vista baby" eller som min favorit-replik lyder - "Vad är en bal på slottet".

Men i topp för omlästa böcker ligger nog Bilbo, samt Sagan om Ringen av J.r.r Tolkien. Kanske inte helt överraskande. Faktisk så har jag nog läst Bilbo oftare. Anledningen till det är nog att den är mysigare än trilogin som känns mera episk och krönike-aktig.

Liftarens guide till galaxen- serien av Douglas Adams är ju i min ryggrad skulle jag tro.

Det jag närmast kommer på är det jag läst om närmast så förmodligen Twilight av Stephenie Meyer. Men skulle man få räkna om alla böcker som var lästa mer än tre gånger hade vi varit här en stund så nu stannar vi här !

16 februari 2011

Day 1 Best book of last year, hmmm thinking ...

Ja ibland är det rakt omöjligt att välja vad man gillade mest när det finns så många bra alternativ. Men jag måste nog ändå välja en Haruki Murakami.
The Wind-up Bird eller Fågeln som vrider upp världen som den heter på svenska.
Jag läste en hel del Murakami förra året men denna läste jag först och den satte väl ribban så att säga. Innan hade jag (ja jag vet - det är fel) fördomar om japanska böcker, att de skulle vara så poetiska (tänk Haiku) och kanske vara fyllda med geishor. Helt klart avlivades många välnärda fördomar. Här möttes jag av en karaktär väl förankrad i nutiden, fantastiska historielektioner och surrealism som fick mig att längta efter mer.

(Om ni undrar vilka böcker som var runners-up så övervägde jag American Gods av Neil Gaiman och Her Fearful Symmetry av Audrey Niffenegger)

15 februari 2011

Stulna ideér, är de bäst ?

 Kan inte låta bli att sno denna idé från boktimmen. Blev så kär i den. Visst jag ska fortsätta med att utsätta er för andra funderingar men kände  lusten nej, behovet av att lite elegant stjäla denna juvel. Tänker börja imorgon  så jag hinner grubbla över detta förtjusande ämne.

Day 01 – The best book you read last year.
Day 02 – A book that you've read more than 3 times.
Day 03 – Your favourite series.
Day 04 – Favourite book of your favourite series.
Day 05 – A book that makes you happy.
Day 06 – A book that makes you sad.
Day 07 – Most underrated book.
Day 08 – Most overrated book.
Day 09 – A book you thought you wouldn't like but ended up loving.
Day 10 – Your favourite classic book.
Day 11 – A book you hated.
Day 12 – A book you used to love but don't anymore.
Day 13 – Your favourite writer.
Day 14 – Favourite book of your favourite writer.
Day 15 – Favourite male character.
Day 16 – Favourite female character.
Day 17 – Favourite quote from your favourite book.
Day 18 – A book that disappointed you.
Day 19 – Favourite book turned into a movie.
Day 20 – Favourite romance book.
Day 21 – Favourite book from your childhood.
Day 22 – Favourite book you own.
Day 23 – A book you wanted to read for a long time but still haven't.
Day 24 – A book that you wish more people would've read.
Day 25 – A character you can relate to the most.
Day 26 – A book that changed your oppinion about something.
Day 27 – The most surprising plot twist or ending.
Day 28 – Favourite titel.
Day 29 – A book everyone hated but you liked.
Day 30 – Your favourite book of all time.

Choklad passar alltid

Gårdagens Valentine atmosfär lär väl inte gått någon förbi. Denna påhittade (som alla andra) högtid vi numera så gärna firar för att lysa upp februari mörkret har passerat utan större överraskningar. Min överraskning till mina kompanjoner här hemma var en Death by Chocolate kaka med lite Valentine stuk. Den blev uppskattad.





Den avnjöts passande nog med den fjärde Shrek-filmen. Mina förhoppningar var inte särskilt stora men ta mig tusan om jag inte blev en smula tårögd på slutet. True love och allt sånt där.

09 februari 2011

Bara för att skriva nåt

Just nu sitter jag och försöker att förtränga ljudet av nåt tv-program med Per Morberg och Marcus A-nåt som resten av familjen ser på. Åh, varför tog jag inte den bärbara så slapp jag utsättas för pestig tv. (Jo jag förstår att fullt med officiellt sinnesfriska människor gillar tävla i mat program, men inte jag och inte "Perra-  jag - har - spelat-Viggo - i - Rederiet")

Har idag provsmakat Marabous nya mango-mjölkchoklad, eller ny. Ny på mitt lokala Ica Maxi.
Den var ganska god bättre än passionsfrukt experimentet !

07 februari 2011

Borde väl plugga idag .....

Längtar efter vår och ljuvligt doftande grönska. Nu vill jag ha solvarma tomater och färsk basilika till.
Så jag startar lite lätt nu med att så just tomat, basilika och slänger med lite koriander.





Tomaterna blir en överraskning då min ena syster tog en eko-påse med blandade tomatfröer på en av alla hennes mässor och politiska möten förra sommaren.



Daniel tjuvstartade för ett tag sen med att så två chilisorter, så de har redan börjat spira : D
Han är händig min följeslagare, vår extraljus-lampa snickrade han ihop förra våren då han inte hittade någon han ville ha!



Japp, here is where all the magic will happen. Vi samsas med utrymme i tvättstugan.
I övrigt snor barnen mina mössor hela tiden. Antingen så tappar de sina eller gillar mina bättre. Vilket resulterar i att jag får frysa eller ta deras. Men så hittade jag en av mina gamla i ett lortigt hörn i bilen och tvättade upp den. Lite mörk och deppig såhär :



Men så kom jag på att jag köpte ju glad -  knappar för ett tag sen.



Blev det inte otroooligt mycket gladare nu ?

06 februari 2011

Whoopie, vilken dag

Vad ska man hitta på, få se nu smet ja det blir bra.




 Kanske grädda lite...



Vad sägs om lite glänsande tjock choklad creme till ?



Skulle det inte vara en bra idé att låta kaka och creme mötas ? Jo, det tycker jag också ; D



Et voila, så här blir det. Whoopie...




 Precis. Nu har vi en mjuk, saftig och alldeles chokladrik whoopie. Det som känns annorlunda är just det att den är mjuk, som en slags sockerkaks-kaka med god smet emellan - fast godare !
Jag tog ett recept från senaste numret av tidningen Hembakat (s.45). Jag gillar den tidningen skarpt, under december provbakade jag lite annt från julnumret och fick väl mersmak.
 Men jag utgick från ett recept som hade mynta i sig (vilket jag skippade), samt dekor av vit choklad (som jag avskyr.)
100 g smör
1 1/4 dl strösocker
1 ägg
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1/2dl kakao
1 tsk salt (jag hade i en halv)
1 1/2 dl mjölk
Fyllning
200 g mörk choklad
1 dl grädde
50 g smör

How-to-do
1 Ugnen på 175 grader. Vispa smör & socker mjukt, släng i ägget (inte allt för våldsamt)
2 Rör ner mjöl, bakpulver, kakao, salt och till sist mjölk samt tänk glada tankar.
3 Ta tre plåtar och på varje klickar du ut en matsked smet, 10 på varje plåt. Jag varnar er de flyter ut så lägg inte för tätt nu ! Ha sötnosarna där i ca 10 min.
4 När du gör chokladsmeten så lägger du bara alla ingredienser i en skål och smälter ner allt i ett vattenbad. Låt cremen svalna och bli tjockare innan du har ut smet på hälften av kakorna. För den  andra hälften ska du såklart lägga på den första så att det blir som en hamburgare, men något godare
Jag trodde att det skulle gå fort att få cremen sval och tjock men efter en 45 min var den ändå inte helt rinnfri. Ni får ha tålamod bara och kom ihåg att kakorna måste ha svalnat före ni "applicerar" cremen.

I övrigt så hade jag en riktigt bra dag igår. Lite flyttning, promenad i stjärnkall kväll med Sol, skype med svarta Malin och så melodifestivalen och Inception  (jo, jag gillade den). Öh, ja också bakade jag whoopiesar : D

01 februari 2011

Toad-free Tuesday

Ny månad, nytt hopp om våren och nya kurser att hugga tag i. Den här terminen ska det skrivas för media, analyseras film, läsas en himla massa litteratur och förhoppningsvis något annat än bara det.
Är en smula utvilad än efter en hel helgs självhet då tolvåringen och Decibel varit hos mormor.

Den senare har varit så vänlig och ordnat en addition till vår PEZ-samling, dels en till Marge Simpson men helt ny figur är denna lilla skönhet.




Känner ni igen Fred Flintas lilla Pebbles ? Det finns verkligen alla slags figurer, de senaste jag såg så har de tom killarna från American Choppers, - ni vet Discovery Channels högljudda Mc-byggare.

Annars då ? Funderar på lite re-decorating hemma under året. Kruxet är som alltid cash, som vi ju alla vet är king. Fast det är ju en årslång plan så nåt lär väl bli uppfräschat.

Nu har jag läst ut Kate Mortons underbara The Distant Hours. Är ni minsta anglofiliska och uppskattar mysterier så är detta den perfekta boken för just dig. Vem kan inte låta bli att älska en bok där tre av huvudpersonerna heter Persephone, Seraphina och Juniper. Luverly.

Edie Burchill blir väldigt nyfiken på sin mors reaktion över ett brev som anländer. De har en stel och komplicerad relation, och Edie inser att hon vet allt för lite om sin mors förflutna. Brevet väcker en önskan om att undersöka både det ena och det andra.

Allt verkar dock vara knutet till den lilla byn Milderhurst, där tre excentriska äldre kvinnor huserar i  vad som kallas Milderhurst Castle. Mest mystisk är den förvirrade Juniper, som är yngst av de tre. De är dock lite av lokalkändisar dels för att de bor i ett mindre slott, men även pga boken The True History of the Mud Man, som ska ha skrivits av systrarnas far. Det gör Edie mycket fascinerad då det var hennes favoritbok som barn.

Då det är den lätt galna Juniper som skrev brevet som anlände hem till Edie så är Edie mest nyfiken på henne. Särskilt då Juniper verkar vara Edies mors ungdomsvän. Men vad har drivit Juniper till vansinne? Varför gör hennes äldre systrar så mycket för att hindra Edie från att tala med henne? Och vad baserar sig Edies favoritbok egentligen på?

Då jag avskyr att lägga upp spoilers skriver jag som jag brukar - läs den. Stämningen är suggestiv, lätt mörk och det är flashbacks med, älskar flashbacks ; P

I alla fall har en av min planer i dekorations väg med engelskhet att göra. Tänkte ha åtminstone ett rum som påminner mig om England/Storbrittanien. Kanske inte kuddar med Queen Elizabeth, men åtminstone Monthy Python eller tekoppar : D

Ja vadå, jag skrev väl inget om paddornas liv eller leverne, var glada för det ni !