16 augusti 2013

Politiskt inlägg, sen är det långt också!

Jag har ju insett att min sämsta förmåga är den att bedöma en människas rätta karaktär. Mycket tråkigt i privatlivet naturligtvis, mindre viktigt kanske kan tyckas utanför det. Fast det är det inte. Ta politiker. Hur vet man vad en politiker fungerar i praktiken om man inte kan lista ut hennes eller hans rätta virke.

För ganska många år sedan ansåg jag nämligen att en man vid namn Vladimir Putin hade stor potential att göra något bra av sin då nya maktposition. Jag baserade det på medias bild av honom, och mitt intryck av honom i intervjuer och så vidare.

Idag är min åsikt en annan. Min första tanke att jag hade felbedömt honom kom under ubåtskatastrofen år 2000. Ombord på K-141 Kursk fanns män levande ett bra tag som hade kunnat räddatsom Putin agerat snabbare och bett NATO om stöd.  När Putin senare skrev under ett lagförslag som kan ge de som anses förolämpa någon religion böter eller i värsta fall fängelse, då satte jag mitt te i vrångstrupen.

Nu har den ryske presidenten godkänt att det ska vara olagligt att rikta homosexuell propaganda mot barn under sexton år. Något som blir aningen komplicerat. För vad räknas som propaganda? Upplysning om att man kan ha en annan sexuell läggning än hetero? En kampanj att stoppa våld mot homosexuella? Var drar den ryska lagen sin gräns?  När tom CARL BILDT anser att han måste protestera mot Putin via Twitter, då anser jag att man måste inse att här måste vi i omvärlden vara uppmärksamma.


Som den fantastiske George Takei skriver i sin blogg - Allegiance, ett sätt att visa sitt stöd kan vara att flytta vinter OS från Ryssland. Varför undrar ni kanske? Som den omdebatterade (men i den här frågan håller jag med honom) Alexander Bard skrev på Twitter 1 augusti "Everything is political. Especially the things that claim to be beyond politics,like sports and religion".  Hans grupp Army of Lovers ställer in sitt inplanerade turnebesök i Ryssland, och Bard fortsätter att lägga upp bra och informativa länkar om situationen i Ryssland.

Det kanske verkar som ett straff att hela Ryssland ska frysas ut pga Putin, men problemet är större än så. Det finns en stor misstänksamhet och ignorans bland många ryssar mot allt som avviker från normen. På RFSL tas ganska många aspekter av den ryska andan upp. Jag är väl medveten om att det kan verka omöjligt att flytta OS. Men som Bard säger, det är politik! Det faktum att de idrottsmän från resten av världen som kan tänkas säga något om sin homosexualitet har hotats med åtgärder säger väl allt. Nyligen avskedades journalisten Anton Kraskovsky, TROTS att han ansåg att Ryssland inte skulle bojkottas under OS. Varför blev han då avskedad? Han sa offentligt att han var gay alldeles nyligen, med en vädjan att folket skulle förstå att han är en människa precis som alla andra. Tydligen var det nog för att få sparken från jobbet.

Att visa sitt stöd för människor som trakasseras enbart för att de tillhör något som känns svårt för vissa att förstå kan vi göra på olika vis. Men vi bör göra det. Inte för att vi är så goda eller kloka, utan för att vi borde alla vara intelligenta nog att inse att vindar vänder snabbt och en vacker dag kan vem som helst tillhöra en utsatt grupp i samhället. Den där lagen Putin skrev på om straff för de som hånar religion, räkna baklänges och kolla hur länge sen religion praktiskt taget var bannlyst i exakt samma land. Du kommer att bli gammal. Sjuk. Utsatt. Kanske kommer någon du bryr dig om tillhöra en utsatt grupp av något skäl. Vi bor på en planet. Strävansmålet borde väl ändå vara att vi ska vara ett folk också!

4 kommentarer:

 1. Idrott ska vara opolitiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får tycka vad man vill, det är det som är bra med Sverige. Sen behöver man inte alltid tycka likadant. Personligen anser jag att varje gång någon grupp utesluts från evengemang eller tillställningar pga att de tillhör en oönskad grupp, då blir det politiskt.
   Så här ser vi olika på saken. Att idrott sen ska vara en sak är önskvärt, jag tror att enligt stadgarna så har alla rätt att delta. Men tänk om OS äger rum i en ultrakonservativt land, där kvinnor enligt lag eller sed bär slöja, då tror jag att det hade blivit stora protester om det landet krävt att de kvinnliga idrottarna skulle följa landets lagar. Faktum är att jag betvivlar att man hade gått ut och sagt något sånt om man hade varit OS-värd. Det är det som gör det hela tragiskt. Här förstår jag varken värdlandets agerande eller IOCs flathet.

   Radera