23 juli 2011

Norge- vi älskar ert land också !!!!!!!!

Vårt vackra grannland står nu inför en svår sorgebearbetning. Man ska inte bara vara rädd för att fatta beslut och sitta i regeringen, utan även att uttrycka sina åsikter. Det är den slutsats jag personligen drar. Oavsett om det är en och samma attentatsman till både bombningen av regeringshuset eller dödsskjutningarna så är de riktade mot samma åsikt- socialdemokratin. Som svensk är det svårt att inte tänka på vårt sista dödsoffer för en "random" psykiskt instabil person, socialdemokraten Anna Lindh! Och är man så gammal som jag minns man kanske exakt var man var när man fick höra att Olof Palme blivit mördad.

Men att helt fegt ge sig på ungdomar i början av sina drömmar, förhoppningar och liv är ett brott som är avskyvärt, vidrigt och obegripligt. Jag vet var jag står politiskt, men jag skulle aldrig vilja att någon av de personer med andra åsikter än jag själv kom till skada. Jag struntar om det så är nynazistisk ungdom, det är fortfarande barn.....jag vill inte att vuxna ska komma till skada heller, men dessa våra handlingskraftiga unga som vill och vågar kämpa för sina åsikter ska hyllas inte dödas. Så nu kan jag inte annat än att grubbla över vad det här säger om norden. Det är inte i 300 mil härifrån bara som socialister blir mördade, utan även i vår "trygga" hörn av världen.

Norge för mig är en stereotyp bild av natursköna scenerier, smörgåsätande norrmän och ett folk som är stolt över att vara norrmän. Betydligt mer patriotiska än vi svenskar. Det är inte ett ställe där nån människa tror att han är en övermänniska som gör något storslaget genom att visa att han vill kväva, tysta och döda demokratin. Men det är verkligen så det verkar i nuläget. Inga islamistiska terrorgrupper, inga kända högerextremiströrelser, inga kända galningar alls....bara en otroligt vriden individ.

Jag tänker inte låta den här vidriga händelsen solka min bild av Norge. Den är nyanserad, jag känner mig mer vaksam, men om jag blir rädd för att åka dit eller bara tänker tragedi varje gång Norge kommer på tal -då har han och alla läskiga människor vunnit och det vill jag inte! Nej, jag ska kämpa för att tänka på fjordar, Mette-Marit och Nemi i första hand.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar