11 juni 2013

Aum

Min mamma undrade varför jag fotade hennes samling av Dalai Lama häromdagen. För att det är fascinerande. Sju böcker av en helig man, för visst kan vi väl kalla honom det? Frågan är ju om han har rätt? Eller så är frågan felställd. Spelar det någon roll vad människor tror på, eller vilka åsikter de har?

Jag råkar tro det. Det handlar inte om du lägger din tro på vetenskap, filosofi eller någon gud eller den praktiska vardagen. Du tror på något, du kanske bara inte vet om det bara. Dina tankar formar dina handlingar så naturligtvis spelar det någon roll vad som försigår innan för pannbenet eller inuti ditt hjärta.

Scenario ett; du tror att mänskligheten skulle må bättre av att använda genhygien för att bli av med alla oönskade gener så att människor blir perfekta.
Scenario två; du tror att om alla följde din religion till punkt och pricka så att din gud till slut tycker att människor blir perfekta.

Scenario Anna: Perfektion är en illusion. I scenario ett så måste jag göra alla rasister, ivriga läkare och andra besvikna. Som Bengt-Olle Bengtsson konstaterar i sin bok Genetiska konflikter  att det "inte finns några genetiska sunda människor. Alla har vi fel i våra arvsmassor" (s.15). Om vi skulle gå in och ta bort en genmarkör för t ex psychopati så vet vi faktiskt inte om den genen är pleiotropisk dvs. "har mer än en effekt" (Richard Dawkins "Så gick det till" s 80).  Tänk om den där genen bär på andra instruktioner som t ex stark överlevnadsinstinkt.

Ingenting är någonsin enkelt eller ensidigt. Inom religionernas värld, scenario två, så har vi andra bekymmer. i ärlighetens namn måste alla religioner ha ett överkommando. Jag gissar att det är "gör som guden/gudinnan säger". Men om deiteten talar emot sig själv. Om t ex lagen säger att otrogna kvinnor ska stenas och sen kommer störste profeten säger att visst gör så men den "som är fri från synd skall kasta första stenen på henne" (NT Joh 8:7). Det går inte finna perfektion om något talar emot sig själv.


Vare sig vetenskapliga hypoteser eller livsåskådningar har patent på NÅGONTING. Du som människa kommer att tala emot dig själv många gånger, för vi tillhör "den mänskliga faktorn", den som har rätt att göra fel. Det du har kvar är livet. Hur vill du göra? Forma tankar som ger handlingar, som bara du kan avgöra om du tycker att det blir rätt eller fel. Och alla andra kommer att ha en åsikt i frågan dessutom. Men att sträva efter att utvecklas som människa kan bara vara bra i min bok.


Livet är ett tärningsspel. Ta fram Yatzyt!

4 kommentarer:

 1. jag snöar in mej också ibland för någon person

  SvaraRadera
 2. Jag med Hannele, Laman är inget tokigt val alls. Av det jag läst så ger han ett fint intryck.

  SvaraRadera
 3. så mycket klokt och tänkvärt! jag har börjat känna mer tydligt i de små stunderna, i vardagen..hur vi har ett val hela tiden och det är så fint! jag kan välja att uppfatta stunden negativ eller positiv. välja att göra si eller så..och det blir så galet bra och stora leenden om man väljer det senare. att tydligt tänka..

  skickar kramar till dig, Lycke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tror så ofta att det bara är stora val i livet som betyder något. Men det är i vardagen vi lever mest så det är nog där valen blir viktigast. Svårt, jobbigt-ja men inte oviktigt. Kramar tillbaka till dig Lycke.

   Radera