10 augusti 2013

Oslo del 1

Det finns så mycket att skriva om att jag knappt vet vad jag ska välja. Så jag hoppar okronologiskt under de nästkommande inläggen framåt antar jag. Medan det var mulet i min hemstad så envisades Oslo med att ha solsken och värme igår. Jag och mina tre musketörer for över dagen i en bil som betett sig väldigt omoget på sistone. Men det ska vara lite spännande.

Oslo själv uppfyllde lätt kraven på att vara spännande. Ingen av oss hade varit där förut. Själv ville jag mest besöka Vigelandsparken med alla skulpturer och grönskande område.
Jag vet inte vad hon springer ifrån, men det är ju viktigt att kolla in håret när man ska synas så där offentligt.
Decibel och Sunny mot blå himmel och obelisken som utgör en magnifik syn när man kommer in mot statyparken.
Det finns inte en chans att jag hade kunnat knäppt ett enda kort för att täcka in hur fantastiskt allt såg ut.
Gustav Vigelandär alltså mannen bakom världens största skulpturområde. Själva parken heter väl egentligen Frognerparken och detta är en del av den. Nakna kroppar i olika åldrar, positioner och konstellationer. Vi talar om mer än 200 statyer, gjorda av en och samma person. Imponerande i mina ögon.
När jag säger alla åldrar menar jag verkligen det : D Helt gratis att besöka. Parken svämmade över att fascinerade turister, Oslobor med picknickkorgar, bollspelande människor.

När jag och minstingen fördrog Nasjonalmuseet, framför shoppingen som S och D kände mer för, upptäckte vi till vår förtjusning att man fick skapa själv av återvinningsmaterial.
Man fick ta en "stomme" av hönsnät som satt fast i gips, sen var det bara att köra igång. Decibel med sitt verk.
Gissa vad jag försökte mig på att göra?
Ida Ekblad är konstnären bakom denna skapelse. Hon är annars lite känd för att göra konst av lite skräp och vad som helst. Vilket stör ganska många. Men när det gäller konst så handlar det om att uttrycka sin kreativitet, inte bara "fotografi-avbilda", vilket en del anser är den enda konst man kan förstå sig på. Men jag tror inte att konst handlar om att man måste förstå vad man ser.

Mer Oslo, sommarstillbilder och grejs en annan dag.


4 kommentarer:

 1. Ååh, tack för att jag fick följa till Oslo en sväng. tycker om dina tankar och reflexioner som alltid. och en spännande statyvandring. alltid varit faschinerad av statyer..velat göra egna en dag, av något, men aldrig än :)
  jag fick tillbaka lusten mest bara av att skriva av mig mina tankar. känns som jag släppt fram mig själv igen. opretentiöst som det ju ska vara. jag är bara en trädgårdstomte juh..
  och jag tycker du är bra...

  kramar en varm augustikväll, Lycke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är högst vänlig : ) Jo, jag förstår att ibland behöver man bara få skriva av sig sen så kan det kännas mycket annorlunda bara dagen efter. "Trädgårdstomte" ha,ha...du även om det så vore så är det inte så bara. Du har väl sett "Trolltyg i tomteskogen"? Ibland låtsas bara småtomtarna att de är statyer, jag hoppas verkligen att det stämmer.

   Radera
 2. Svar
  1. Dags för ett återbesök då kanske? Jag vet inte hur mycket som förändrats på 45 år : D Men något nytt lär du finna.

   Radera