16 februari 2014

"Valentine is done"

Ja, kärlekshögtiden har kommit och gått. Mer än en vecka har förflutit sedan jag sist skrev något. Mycket saker hela tiden. En del bra, en del mindre bra. Men idag är det söndag och förr trots att det är vilodagen så vill jag inte direkt vila. Men kanske koppla av? Så jag skriver lite här för att det är avkopplande, sen planerar jag att måla eller skissa lite för det är avkopplande. Vet ni vad jag inte ska göra? Se på OS. Det lämnar jag åt andra.

Så med alla hjärtans dag i åtanke funderade jag på hur mycket jag önskade att jag kunde ge andra människor ett lyckligt slut. Som i sagorna. Men prinsessor bor någon annanstans, och i verkliga livet med levande människor så vet jag att den som har störst chans att ge någon ett lyckligt slut är varje egen individ.

Sen kom tankarna in på Vincent. Hur olycklig han var. Och barnslig som jag är ville jag ge honom ett lyckligt slut. Eftersom att jag nyligen börjat måla igen så försöker jag hitta tillbaka till min egen stil. Men jag ville se honom i solen. Första tanke var att måla honom i hans egna post-impressionistiska stil. Konstigt nog så började det så när jag startade med ansiktet, men när jag lade ned penslarna insåg jag att jag kan bara måla i min egen stil.
Sen beslöt jag mig för att göra en egen tolkning av "Starry Night", för det är min favorit Van Gogh. I sann Valentin-anda gjorde jag om stjärnorna till hjärtan. En symbol för människan som egen varelse och vi behöver väl egentligen ingen kommersiell högtid för att påminna oss om att vara hjärtevarma mot varandra.
Det är en smula märkligt men när jag målar så har jag en idé, men sen händer något när jag tar upp penseln. Det slås på någon autopilot så ibland ser jag inte vad jag har gjort förrens jag är klar. Samma sak när jag skriver. Ganska skönt. Att vila i koncentration.

Annars har veckan känts aningen överväldigande. Besök från Polen. Min studiekamrat Olga som numer är universitetslärare i sitt hemland. (Som den yngsta anställda någonsin på sin arbetsplats har hon ibland förväxlats med studenter. Är man 25 och undervisar 19-åringar eller äldre så blir det nog lätt så.) Decibel och Olga fann varandra ganska snart.
Vardagen tar ut sin rätt. Så i går var jag hemma istället för att gå på släktmiddag hos makens familj. Vilade i koncentration.
Snart börjar veckan om igen. Måndag till fredag, fredag till söndag, men sen är det sportlov och vansinnet börjar med Vasaloppsåkare och turisterna strömmar till och bilköerna gör att allt försenas och årets första tävling för Decibel annalkas. Business as usual.
 


2 kommentarer:

  1. Vilodagen blir ju vilodag om man får göra vad man vill.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant. Vila behöver verkligen inte vara att ligga i en soffa. Vila är väl eg att ladda batterierna så att man orkar vidare.

      Radera