15 april 2014

Stilla tankar

Minneslunden på kyrkogården. Sen kväll för ett tag sen, min äldsta dotter ville ställa upp de blommor och gravljus som fallit omkull. Vi strosade runt där i stillheten, hon och jag.

Jag älskar kyrkogårdar, kan man säga så utan att låta morbid? Den sista vilan, där kan jag känna ett stort lugn att vandra omkring vid. De riktigt gamla gravarna med mossa och text som knappt syns. De allra nyaste med allt mer personliga inskriptioner, statyer och bilder på. Det är vackert på ett sorgligt sätt som jag uppskattar.

Bäst vore det ju om man aldrig behövde förlora sina älskade. Trots att jag har konverterat till att inte tro så är det svårt att sudda ut vanor och tankemönster från många års tänkande. Det är påskvecka, och långfredagen kommer. Den där dagen gör mig alltid lite tankfull.

Jag kommer att fortsätta att älska gå på kyrkogårdar och njuta av att se all kärlek som ligger bakom dessa stenar. Den eviga påminnelsen om att här vilar de vi älskar.

11 kommentarer:

 1. Kyrkogårdar väcker alltid tankar. Fast själv ska jag inte ha nån grav...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm, det börjar bli lite vanligare att man verkligen bestämmer så. Minneslund eller strös för vinden...hur funderar du?

   Radera
 2. Så så vackert, och tänkvärt min vän *** jag har lite motvilja att gå där, men tycker det är vackert..men för mycket sorg bunden till. Önskar dig och de dina en underbar påsk *+*+***

  kramar Lycke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lycke, klart att jag förstår din motvilja. Kanske hade jag delat den om jag hade tvingats genomlida det du gör/gjort....men jag är inte säker. För mig är en kyrkogård mer helig och vilsam än en kyrka, skänker en slags tröst inuti mig.
   Nog om sorg och över till en solgul påsk får vi hoppas. Önskar dig och de kära en trevlig påskhelg.

   Radera
  2. (du kanske vet vad jag heter i efternamn? Min svärmor ligger vid Lycke kyrka i Lycke, nära Marstrand. Min omgifta svärsvar har ristat sitt namn i hennes gravsten. Men den nya frun då, de har också varit gifta över två decennier...?)

   Radera
 3. maken vill inte ha grav, jag kan inte ligga där ensam... Jag vill inte besvära anhöriga, själv stressade jag i snöstorm till svärmors grav i med fyra små barn i baksätet... Sånt ska man inte göra. Vi ska umgås när vi lever! (Min svärfar håller gravarna viktigare än sina barnbarn).
  Min underbara svärdotter är begravningsentrepenör, vi pratar en del min glada 81- åriga mor säger att hon ska begravas billigt, typ Ikea-kartong. Bättre använda pengarna medan man lever. Vi är en knasig skrattande familj. Festa ska man göra nu!

  SvaraRadera
 4. Långfreda var vi i kyrkan, fin påskkonsert. Maken och jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här tänker jag att jag förstår dig Hannele. Min mormor ville absolut inte ha någon grav, inte heller min mans farmor. Jag respekterar deras önskan och åminner dem i minneslundar eller hemma på altanen ; )
   Men ibland önskar jag att jag hade deras gravar att gå till. Det är konstigt, men mig hade det skänkt tröst att få pyssla om dem. Fast, det handlar ju inte om vad jag vill utan att hedra den som ska dö genom att låta dem välja och acceptera deras önskan.
   Nej, vet du jag vet inte någons riktiga eller fullständiga namn på någons blogg om de inte skriver de själva just där. (Är med andra ord en dålig cyber-stalker ha ha ha.) Så om de, som du, har fler bloggar missar jag lätt efternamn. Men så lustigt det där med Lycke Kyrka.
   Kyrkor är utmärkta att ha konserter i, det blir ofta bra ljud. Min kusin som är djupt troende är en fantastisk sångerska, lärare i musik och dessutom pop och rock-körledare. Hon ska ge deras årliga uppträdande om en månad exakt och det....i en kyrka. Överväger starkt att gå trots att hon bor åtta mil bort, det är en vardagskväll men kunde jag gå på Oliver Twist i onsdagskväll i Falun så kan jag nog göra om det en annan vardag åxå. Så länge det är musik bryr jag mig inte om var den spelas : D

   Radera
  2. (lägg till -gård så får du ett efternamn :)

   Radera
 5. Fridfullt att ströva på kyrkogården..likt Sol får jag ideér och ett år tände jag ljus på "bortglömda" gravar..gick åt mååånga gravljus innan jag fick lov att ge mig.. <3

  SV: Mmm den här glassmaskinen rymmer ca en liter i alla fall så jag hoppas att den skall vara till lite nytta i alla fall.. ;) Har börjat googla lite..men skall testa ett utav recepten i det medföljande häftet först.. =)

  Önskar er alla en toppen fin påsk! <3
  Kramar från Edsbyhäxan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vi hade en bra dag nere hos Jimmy och hans familj igår, påskafton. Ja, inte blir jag ett dugg förvånad över att läsa att du går och tände ljus - väldigt mycket du<3

   Radera