09 maj 2014

Att läsa eller inte läsa romaner...det är frågan!

Inför det här året tog jag bort min boklista till höger som sidoelement. Ett skäl var att jag tyckte att den tog upp plats, ett annat att jag mest läste facklitteratur och inga romaner eller noveller alls. Det gör jag fortfarande inte. Jag har pausat det och inriktar mig istället på att ta reda på fakta om olika intresseområden jag har.

Ett av dem är fysik. Jag var helt värdelös på det ämnet i skolan, precis som teknik. Inte för att jag var ointresserad på fritiden. För jag älskade att läsa om astronomi, hur lätt eller tung man kunde vara på olika planeter oavsett sin vikt. Hemma var det jag som programmerade videon (ja minns ni den), lagade en och annan punktering på cykeln. Så helt borta i ämnena var jag inte. Men skolan. Sättet de presenterade ämnena på. Lärarens malande röst, de urtrista böckerna och helhetsintrycket gjorde mest att jag ville sova.

Hade de satt såna här böcker i mina händer kanske jag hade resonerat annorlunda.
Här har vi grandiosa teorier om att universum är platt och att det som tar upp störst utrymme är mörk materia och att det mesta är tomrum...ingenting. Fast ingenting är på sätt och vis någonting, och när man får läsa såna påstående blir i alla fall jag nyfiken. Krauss tar upp Einstein och andra forskares äldre teorier och i vissa fall stöttar han upp dem och i andra fall visar han varför han anser att de litegrann var ute och cyklade.

Frågan är ibland hur stort är universum? Eller hur definierar man oändlighet? Min undran har länge varit varför säger forskare att det expanderar om det är oändligt?  Vill man ha svar på lite såna frågor är detta är bra bok om man har vissa baskunskaper....för även om den är skriven "for dummies" så betyder det inte att jag hänger med på alla sidor. När det blir diagram och sånt vill jag gärna fuska förbi.

Jag har sedan tidigare förstått att det anses vara sant att allt inuti universum rör sig ifrån varandra och det ganska snabbt (i rymdtid...vi vanliga dödliga har nog svårt att ens ta in hur långt en miljard år är). Ett av min favoritcitat är "ingenting färdas snabbare än ljuset  genom rummet. Men rummet självt kan göra vad sjutton det vill, åtminstone enligt den allmänna relativitetsteorin. Och när rummet utvidgar sig kan det föra med sig objekt som befinner sig i vila på var sitt håll ännu längre bort ifrån varandra med hastigheter högre än ljuset" (Krauss s.111). Bit på den klurigheten inför helgen.

För den som tycker liten text är dryg: "Jag är förtjust i att säga att antimateria verkar konstig, men den är bara konstig på samma sätt som belgare är. De är egentligen inte konstiga, man träffar bara på dem så sällan". Krauss i ett nötskal - rolig och lyfter fram många intressanta teorier om rymden vi lever i.

2 kommentarer:

  1. förr i tiden (?) köpte jag sällan romaner, mest fackböcker, men jag har upptäckt att ju mer man vet, desto mindre vet man...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det intressant...att ju mer man lär sig desto mer inser man hur lite man verkligen vet ha ha ha. Det stoppar inte min nyfikenhet dock ; P

      Radera