04 augusti 2013

Mestadels mangold

Kära Suzana, härmed vill jag visa dig sagan om den vackra mangolden du gav mig vid mitt sista besök hos dig. Den var kort men underbart är ju ofta det.
Jag kände att jag ville lyxa till min frukost en dag här. Eftersom att jag knappast lagar något alls ville jag göra något extravagant om jag ändå skulle röra köksredskapen.
Du sa att man kan anrätta stjälkarna som sparris, och det bladgröna som spenat.
Inspirerad av en rätt från Wijs Trädgårdar lät jag stjälkarna puttra ett tag med salt och peppar i pannan, sen när de mjuknade med aningens tuggmotstånd blandade jag med vördnad ned de uppskurna bladen. (Jag vet inte varför, men jag kände mig som en skogshäxa som blandar ihop något magiskt när jag rörde ihop den här rätten.)
Sen blandade jag ner riven parmesan, tog min mangold och började läsa igen : ) Perfekt frunch!

Men sen spred sig galenskaperna och jag fortsatte läsa, mer och mer. Så nu har jag läst om jämmer och elände, död, och avslutat sista delarna av "Game of Thrones". Den som spar hon har. (Serien, inte böckerna, men jag vet inte vad jag ska tycka. Undrar om böckerna hade tilltalat mig mer?)

Den här raringen var dock mycket fridfull och trevlig att läsa. Av någon anledning skriver jag aldrig upp bakböcker på läslistor jag har. Hm. Det var iaf här både banan och lattemuffinsarna kom ifrån.
Jo, jag vet att det står cupcakes på omslaget, men utan glasyr är det typ...muffins. (Och de andra fyra verken jag plöjt igenom hade sina upprörande inslag. Mördare, hjärtnupna rörande scener och krigspoesi. Men tamejtusan om jag inte blev mest upprörd över det faktum att man översätter en bakbok från engelska, envisas med att skriva "självjäsande mjöl" när de flesta hobbybagare på landet vet att "self-raising flour" inte finns HÄR. Skriv gärna det på baksidan av boken så man vet att man måste trixa med recepten!)

I övrigt vet jag inte vad jag ska välja för bok att recensera. Så det får bli en annan dag.

6 kommentarer:

 1. Svar
  1. self-raising flour är väl sånt som finns i mix-paket, finns både (socker)kakor och bröd-mix. Sånt hittar man i varje mataffär, man tillsätter typ vatten.

   Fast vi gamla husmödrar kan mixa själva :)

   Radera
  2. Ja, du har nog rätt att det finns i såna mixer. Tro om det där manitobamjölet kan räknas som self-raising?

   Radera
 2. Mmm låter som du fick till mangolden riktigt smarrigt.. =) <3

  Gör mitt bästa för att hålla näsan över vattenytan..men känns rätt tungt nu..men skam den som ger sig heter det ju.. <3

  Kram
  Sanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo nog trampar du vatten nu. Ber för ett mirakel åt ditt håll. Men om det är någon som brukar finna lösningar så är det du.

   Radera