28 januari 2014

Vanliga vinterdagar.

Dagarna är fyllda med vardag efter julen. Möten, skjutsningar till träningar och skola. Maken skottar snö och han längtar efter sol och värme, likaså tonåringen. Själv känner jag mig mjukt inbäddad i den vita vintervärlden. Den är ett skydd och nästan ingenting syns för allt är täckt av snö. Trodde inte jag skulle uppskatta den när den kom sent omsider, men jag hade fel.

Jag är lite för trött för att kunna koncentrera mig på romanläsning nu. Blir mest fackböcker...och tv-serier. Rent krasst, mest tv-serier. Beslöt mig för att falla för frestelsen att se på "Supernational" som jag lite skämtsamt säger. (Kommer av att jag en halv dag sa fel hela tiden.) Men, ni som vet lite om mina preferenser inser kanske att jag aldrig skulle se på en serie som handlar om nationalism utan jag menar:
"Supernatural". (Bild lånad av hollywoodhotline.wordpress.com)

En serie om övernaturliga fenomen helt enkelt. Men inte som jag trodde, en halvlugn ungdomsserie med nåt gulligt spöke då och då första avsnittet åkte räddkudden framför ögonen nästan direkt. Den handlar väl i botten om en familj vars liv slås i spillror då mamman i familjen tragiskt omkommer i en brand och efterlämnar maken med en fyraåring och en sex månadersbaby.

Inte nog med att hon dör, det är naturligtvis ett övernaturligt väsen som dödar henne. Fadern blir besatt av att finna hennes mördare, övernaturlig eller ej, och han uppfostrar sina två pojkar till spökjägare. Dean och Sam får knappast någon trygg uppväxt eller ett normalt vuxenliv heller. Man får följa dem som vuxna med tillbakablickar mot barndomshändelser.

Pluspoäng: varje avsnitt i första säsongen spelas någon klassisk rocklåt (själv skaffade jag hem (Don't Fear) The Reaper och lyssnar sönder den just nu.) Andra plus är bakgrundsstoryn, den gör att jag fastnar lite mer, man blir nyfiken varför mördades modern? Sen är den läskig. Nästan vartannat avsnitt sitter jag på helspänn. Så när det blir något "lugnare" avsnitt med lite vampyrer kan man koppla av.

Minuspoäng: Deans karaktär lite grann. Varför måste han framställas som en kvinnotjusande Clintan. Det är inte skådespelarprestationen jag stör mig på, bara delar av framställningen. Sen lite väl splatteraktigt ibland. Det här är en populär serie bland ungdomar och min femtonåring tittar hon med. Jag tycker bättre om när man bygger upp spänningen och även om jag förstår att folk blöder om man skär i dem är kriminalserier sällan lika blodiga som vissa serier med övernaturliga element. Effektsökerier på fel ställen.

Helhetsintryck: Så pass intressant att jag ska fortsätta och titta på säsong två. Slutet på ettan var ganska bra och jag är nyfiken på kommande plottwistar.


2 kommentarer:

 1. Ja, gör julkort redan nu - det är ju assmart! Jag julpysslar faktiskt lite redan nu...eller försent, vilket man vill =)

  På tal om konstnärer: jag känner så många duktiga som jag skulle vilja ha tavlor av hemma men som inte är verksamma, man borde starta ett sådant företag...hm..kanske en affärsidé?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser att folk ibland säljer typ reproduktioner i form av affischer eller t ex vykort på Etsy. Har dock aldrig tagit reda på hur man går till väga. Men visst borde man kunna dra ut lite fler esteters talang till en större massa. Min styvfar målade mååånga tavlor men ville aldrig sälja några. Synd för de har själ. Han är död numer, och min bror och jag har ibland talat om att anordna en utställning. Vore roligt. Överhuvudtaget att få fler människor att visa upp det som de gör, att agera som talangpeppare : D

   Radera