18 februari 2014

Sherlock och polska presenter

Äntligen har jag läst ut Mattias Boströms bok om den kändaste av kända detektiver - Sherlock Holmes. Vill man få en bild av hur det gick till när Arthur Conan Doyle skapade en ikon så får man sitt lystmäte. Vad man vidare får är en uppfattning hur svårt det är att styra över hur andra människor kommer att tolka karaktärer som skapas eller hur de kommer att framställa hen.
I Från Holmes Till Sherlock lär läsaren också känna Sir Arthur och hans familj väl. Hans penninghungriga söner ger knappast ett positivt intryck på mig i alla fall. Överhuvudtaget kan jag stundom bara skaka på huvudet över hur man har överexploaterat Sherlock Homes. Ska man bara läsa en bok om Doyle och Sherlock så är det Mattias Boströms, han förtjänar sin plats i The Baker Street Irregulars med råge. Det är en högst faktaspäckad text med snyggt sorterade källor i slutet av boken och sånt uppskattar jag.
Här har vi Doyles första förslag till namn åt den deducerande detektiven; Sherringford Holmes. Tack och lov så fick vi det lätt besynnerliga men mindre mastiga namnet Sherlock istället. Jag undrar i stilla sinne om det kommer att bli lite vanligare nu efter succeérna med Robert Downey JRs actionladdade Holmesfilm, serierna "Elementary" och sist men verkligen inte minst "Sherlock". Vi får se om namnet ges åt några nyfödda : D

Jag vill avsluta detta inlägg med en bild på trevliga saker som min polska kompis hade med sig.
Presenter mottages alltid tacksamt. Fruktigt bodybutter, handkräm doftandes godistryfflar och fyllda chokladkakor. Tanken var att det skulle vara något polskt. Jag har alltid tänkt mig Polen som ett osynligt litet land i gråa toner. Precis som att jag trodde att jag hade koll på Kina, Iran eller Irak. Det var dock före jag pluggade med internationella studenter för ett par år sedan. Jag måste säga att jag mer och mer förstår hur lite jag egentligen vet.

Vi har alla klara åsikter om allt. Vilka vi ska rösta på, andra kulturer, historiska händelser etc. Men hur många gånger tänker vi tanken att vi är lata och kanske bara har "ärvt" dessa självklara åsikter. Att tänka nytt om något gammalt är svårt. Svårt betyder inte omöjligt. Det är alltså möjligt att ändra åsikter huruvida barn ska få ha keps inomhus, om gamlingar på ålderdomshem ska få ta en grogg om de vill, kan det finnas trevliga och vettiga muslimer. Jag sa ju att det var möjligt så vad väntar du på? Fundera på en sak som du "vet" och försök att fundera på det från olika synvinklar, samla kunskap och var inte rädd för att du kanske kommer att se ämnet i ett nytt ljus. Det är sällan bra att vara rädd.



2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Jag satsar stenhårt att du avser presenter och snälla människor så jag säger visst är det trevligt : D Jag uppskattar så mycket mer omotiverad omtanke från någon än tvångsinköpta födelsedagspresenter eller dylikt.

      Radera