11 juni 2014

My face above the water......

Whoa Nelly, what a week! Jag har haft en vecka utan dess like. Det enda jag kan säga att jag tillhör den där delen av mänskligheten som aldrig kan säga att "det aldrig händer något". Det har hänt trevliga saker (fått träffa släkt, sett min lillasyster ta studenten, varit i STHLM som jag egentligen älskar och vädret var finemang). Sen har det hänt lite jobbiga saker (sjukt barn, tråkiga nyheter och ingen paus emellan allt som händer så jag hinner inte hämta andan).

Sen har jag av en ren slump, antar jag, fått prata med människor jag knappt känner... bara så där som skepp mötas i natten och hört sorgliga berättelser om separationer, något barn som har en mamma som ligger för döden, någon har berättat om andra bizarra händelser. Lite känns det som att jag har klämt in ett års händelse på en vecka.

Ibland vet ni att det blir så överväldigande att man kan inte ta in något alls. Sen reagerar man över något som man kanske hade tyckt varit trist men inte tagit så hårt ifall det inte var andra saker som spökade.
Så var det för mig igår när jag såg nyheten om den engelske komikern Rik Mayalls död. Alla vet kanske inte vem han var, men för mig var han en del av min uppväxt. Han gjorde gästspel i "Black Adder/Svarte Orm", Rik hade serien "Bottom" med Ade Edmondson. Ade spelade även karaktären Vyvyan i en av mina älsklingsserier "The Young Ones/Hemma Värst", där Rik spelar vänsterpoeten Rick.
Bild från TamerRex

Jag blev uppriktigt nedstämd över nyheten och såg om ganska många delar i "Hemma Värst" i går kväll. Då mindes jag hur jag brukade se fram emot varje nytt avsnitt för det var så sjukt, så absurdt roligt. På samma vis som jag alltid uppskattat Monty Python-gängets arbeten. Det var fortfarande lika roligt trots att det nu var ett par år sen jag såg Rick, Vyv, Mike och den ständigt deprimerade hippien Neil.

Ade Edmondson kommenterade Mayalls död såhär "“There were times when Rik and I were writing together when we almost died laughing.
“They were some of the most carefree stupid days I ever had, and I feel privileged to have shared them with him.
“And now he’s died for real. Without me. Selfish b*****d.”

Livet är hårt, fantastiskt, galet, omväxlande, tråkigt....men det är ändå livet. Döden är slutgiltig och man är allt bra tokig ibland som inte kan bara uppskatta att man får vara med om alla dessa skeden som livet bjuder på. För om man inte har det...har man verkligen hunnit känna att man lever då? Som Theodore Kallifatides sa nyss i en intervju "Det är lögn att försöka leva livet på samma sätt i alla skeden". En klok man som trots att han nu är närmare 80 än 70 ger ut en ny roman om kärlek. Det är inte lätt, men ingen sa att det skulle vara det heller.
4 kommentarer:

 1. Minns att du alltid gick omkring och citerade deras citat och miner, så dem har väl präglat mig också via dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Neil: "we sew the seed...nature grows the seed...then we eat the seed."Just den scenen när långhårige Neil förklarar hur odling går till...det citatet sa jag ofta minns jag. Det finns så många bra citat att jag börjar fundera på att börja brodera så jag kan ha små citattavlor sådär som gammelmormor hade. Fast inte med uppmaningar om hur man ska äta då...utan bra citat!

   Radera
 2. Svar
  1. Galet roligt är det bästa Hannele ; D

   Radera