28 juli 2014

Somar, sol och nån trevlig bok...

Har haft lite sommarledigt nån vecka från bloggvärlden. Det kan hända mycket under sommaren också, trots att nästan hela Sverige verkar stanna pga ledigheter och det faktum att folk måste "passa på" att njuta av solen. Så mycket njuter jag inte av hettan, så gårdagens regn var högst uppskattat.

Men visst är det skönt att kunna bada i utomhus, sitta länge på altan om kvällarna och grönskan är ju ljuvlig. Det mest uppskattade från min sida är som vanligt att få sitta på stranden.
Inte för att sola, den glädjen överlämnar jag åt maken. Själv ligger jag i vattnet eller läser. Förvånansvärt nog kom min romanläsning igång igen efter ett långt uppehåll. Senast utläst är denna:
Deckare som utspelas i nutida London. Lacey Flint är den kvinnliga polisen med ett brinnande passion för kända mördare. Så är det en slump att en "Jack the Ripper"-kopia börjar härja i staden? Som vittne till det första offrets dödskamp blir hon av stort intresse för sina kollegor.

Den var helt ok. Lite tråkigt med den uppenbara kärlekstråden mellan Lacey och hennes kollega Joesbury som först verkar hata varandra, men sen... Ja, ni känner till greppet. Så osmart i en annars ganska smart roman. För det är riktigt roligt att läsa fakta om Londons kanske mest kända mördare, och jag uppskattar faktadelen efter bokens slut. Laceys egen personlighet och hennes bakgrund är också en fin detalj som sticker ut.

Men detta är inte den enda boken om ond, bråd död som jag har läst. För snäppet mer spännande tycker jag nog att den här är:
Bauer har imponerat på mig tidigare. När jag köpte den här tittade jag inte ens på baksidan så jag visste inte att karaktären Steven från en tidigare bok skulle vara med, så det var en bonus. Men det mesta fokuset ligger på den helt nedbrutne och sörjande polisen Jonas Holly. Han tas in i aktiv tjänst efter en lång tids sjukskrivning då hans hustru befanns döende badande i sitt eget hem. Holly ställs omedelbart inför en seriekidnappares sjuka hjärna. Barn i olika åldrar tas från bilar och kvar lämnas en lapp med just orden "Ni älskar dem inte".

Jag kan inte motstå Bauers miljöbeskrivningar. Det är mörkt och Exmoor är en perfekt setting för att låta galningar härja. Frågan är bara vem som är galningen. Steven Lamb, förra bokens hjälte och offer, ogillar starkt Jonas Holly av en enkel anledning: han är säker på att Holly tog livet av sin fru. Som den inititivrike tonåring Steven är så börjar han fundera på om Holly dessutom kan ha något med kidnappningarna att göra.

Boken byggs upp av ett varvande av Stevens, Jonas och andra karaktärers perspektiv, samtidigt som att man genom dessa får en bra bild av samtligas förflutna. Det är snyggt skrivet och jag önskar lite att jag hade sparat den här boken till en regnig novemberkväll men,men. Den har ett speciellt slut som beroende på vad man uppskattar kommer att värderas olika. Jag tyckte om det men hade önskat ett annat slut.

Här har vi en bok som överraskade - på flera sätt. Jag har aldrig läst Trosell tidigare men när jag såg denna på kyrkans bokloppis tänkte jag att jag skulle testa ännu en svensk författare. Vad jag inte visste att denna deckare utspelade sig mycket nära min hemort. Jag har många gånger varit i Malung trots att jag inte dansar under dansbandsveckan eller alls för att vara ärlig. Men det var roligt att känna till i stort sett varenda område som beskrivs i boken och det var med en viss känsla av att det blir en extra bonus för mig som läsare att ha så mycket förkunskap om dalmål, den speciella mentalitet som genomsyrar Dalarna i stort och trakterna.

En ung pojke blir ihjälskjuten av misstag under en klassresa. Det är inte en särskilt bra idé att ha ett jaktlag och en skolklass på samma ställe, vilket huvudpersonen Siv Dahlin blir snabbt varse om när hon oavsiktligt dras in i händelseförloppet av en slump. Allt tyder på att det hela är en olycka, men den här kullan börjar ana oråd. Hon kan inte stänga av sina överaktiva iakttagelseförmågor så trots att hon minst av allt vill ställa till med något så kan hon inte låta bli att notera småsaker som skaver.

Dahlin är för mig en uppfriskande karaktär. Inte ung, inte inom rättsväsendet alls utan jobbar inom hemtjänsten och hon är inte alls främmande. För mig kändes hon som en väldigt levande kvinna, någon som påminde om många äldre kvinnor i från dessa trakter. Det ser ut som att jag är väldigt partisk nu men jag hävdar att Trosell skriver så att man känner igen sig i sin egen vardag. All behållning är inte bara storyn runt dödsskjutningen, utan även vardagsrealismen som sipprar igenom allt. Tro nu inte att jag bara läser om döden.
Lånade den här av mamma. Sen jag läste Mortons The Distant Hours/I det förflutna så har jag verkligen tänkt att jag måste läsa mer av denna australienska författarinna. Jag kände ingen besvikelse alls efter att ha plöjt igenom Den glömda trädgården. Visst, det var lite död och mystiska sammansvärjningar i den här pärlan. Det är bara det att Morton får allt att kännas så magiskt och romantiskt trots att det är tunga ämnen som försvunna barn, olämpliga föräldrar, tragiska dödsfall och familjehemligheter.

Men jag är svag för romaner som tidshoppar. Vi får läsa om händelser på nittonhundratiotalet, sjuttiotalet och mer i nutid. Sakta men säkert nystas hemska och sorgliga livsöden upp. Vem kan dessutom motstå en bok som lägger in berättelser och sagor inuti sin egen berättelse. Som den sagoälskare jag är så är tråden med en sagoberätterska och hennes sagor fängslande. Sen en trädgård som inte vem som helst kan hitta, som en ung kvinna från Australien ärver tillsammans med en liten, i stort sett K-märkt , stuga i England - ja då går det inte att lägga ifrån sig boken. Få se vad svärmor tycker som läser den nu men jag rekommenderar den varmt om man vill ha spänning, lite 'då och nu'-känsla och romantiska beskrivningar. God sommarläsning på er!
2 kommentarer:

  1. Finns det något bättre än välja egna böcker och få läsa på egen tid ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det finns inte mycket som går upp mot läskvalitetstid Hannele. Böcker är förebyggande hälsovård :D

      Radera