24 oktober 2012

Rysliga noveller

Har i sann oktober anda försökt att höja stämningen inför Halloween genom att titta på små läskigheter, och har egentligen velat läsa lite stämningsfulla böcker också. Men som jag nämnt är koncentrationen sviktande. Men då kom jag på den briljanta iden att leta novellsamlingar för då krävs max femtio sidors kraft.

Vuxenavdelningarnas förslag på mitt bibliotek kändes inte så lockande men så såg jag att på barn och ungdom hade de ställt upp en avdelning som behandlar spöklikt och magiskt. Halleluja. Jag tog Tag dig i akt, en sammanställning av andras verk av R L Stine. Samt Kelly Links Pretty Monsters - Fel Grav och andra berättelser.

Stine har valt ut små berättelser av Bram Stoker, Ray Bradbury och lite mindre kända (för svensk läsekrets) författare, samt tagit med några av sina egna noveller och dikter. Boken är charmig och varje del introduceras av Stine på ett lugnande sätt. Boken är ju riktad till barn. Jag tänker mig att från tio år är den lämplig. I alla fall om man inte har väldigt mörkrädda barn.

Nu var den lite riktad mot de yngre barnen, men vad Kelly Links bok gjorde på barnavdelningen kan jag undra. Jag älskar den här novellsamlingen. Link har författat tänkvärda, märkliga historier som imponerade på mig i alla fall. Vissa av novellerna hade så många undertoner och lager att jag tvivlar på att det är en barnbok.

Min favorit är nog den sista om ett tvillingpar som flyttar till ett historiskt hus med sin far (klart mamman är död :D). Eller den om de mystiska trollkarlarna i Perfil som passas upp av barn. Och den röda tråden är väl på ett vis att det är barn som är huvudpersonerna i alla novellerna. Men varför har vi den uppdelningen?

Jag förundras ofta över hur genrers sätts och hur böcker ska passas in i dessa. När de gäller barn och ungdom så kan jag tycka att där vore det kanske ibland en ide att ha någon markering att vissa böcker är lite mer lämpliga till en femtonåring istället för en nioåring. Men det är också svårt.

Jag minns vilket ramaskri det blev när Harry Potter böckerna "växte" i allvar med huvudpersonens ålder. Arga föräldrar skrev insändare om hur hemsk Rowling var som tog livet av Sirius Black, men framförallt kom reaktionerna när Dumbledore dog.

Ja, visst. Men Skallepär och Skorpan dog också. I Hungergames och i Engelfors trilogin dör folk som flugor. Kanske borde man dela upp böcker i 'för känsliga läsare' eller 'för de som gillar vulgärt språk'. (Har ni läst Våtmarker vet ni vad jag menar.)

Nej det är svårt att sätta böcker i fack eller i lämpliga läsaråldrar i många fall. Jag är i alla fall väldigt nyfiken vem som bestämmer vilka böcker som ska sättas var i boklådor och bibliotek.

7 kommentarer:

 1. SV: Himmel gumman! Inte kan det väl vara såå bråttom att få loppissakerna till södran..ta det när du orkar..stressa inte upp dig i onödan.. <3 Missförstå mig rätt..jag vill absolut träffa dig men jag vill inte att du skall tvinga dig själv till något du känner att du inte orkar med.
  Om..och minns nu att jag sa OM..ni skall förbi ÖB och den underbara "halloween" muggen här nedan fortfarande finns att köpa så kidnappa gärna en hem till mig också.. ;)

  Tänker på dig <3
  Kramar
  Sanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag klarar nog helt klart att släpa mig till att köpa muggen : )

   Radera
  2. Åhh tack snälla söta rara! Hur mycket kostar den? <3

   Radera
  3. några tior, inte alls dyr : )

   Radera
  4. Toppen! Hoppas att den finns kvar! =)

   Radera
 2. Bra poänger! Jag undrar också om det här med döden (döden), som vi har pratat om förut så är vi så avskärmade från den... men folk gör ju det, och som du säger det förekommer ju i några av de allra "folkkäraste" böckerna. Jag fattar, men ändå inte... här känns det som min mormor har svaret - jäää! XD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din mormor säger mycket klokt hon ha,ha. Döden är kanske det starkaste skälet till varför vi har religioner och grubblerier så det är ju värt att skrivas om och fascineras av. Men i vår kultur ska vi ju skyddas mot den verkliga verkligheten : )

   Radera