24 januari 2014

Spirande?

Ja, det är ett tag sen jag skrev något men jag har tusen orsaker till det...som jag inte tänker tråka ut er med. Så istället säger jag att det här delvis är ett inlägg på begäran. En post om bilder på en kompost. Sanna från krimskramsan är en väldigt ekologiskt och naturintresserad människa. Så pass att hon läser en kurs om just odlande, kompostering och dylikt. Jag har lovat att visa bilder på....tada - min kompost.
Här ser man att det ser ut som ett litet hus. Varje "taksida" döljer alltså ett fack där man lägger hushållskompostmatrialet.
Inuti har det isolerats med frigolit på "taklocket", botten och sidorna.
Nu är det vinter och då fryser det lite. Min idé var att man bygger en sån här men med ett fack till. Tänk dig ett hus med ett platt tak samt sluttande tak på sidorna ändå. Man gör alltså ett fack mellan de två som jag har på bilden. Inte så krångligt som det låter utan fullt görbart.

Tanken är att man ska kunna låta den kompost man sätter igång först ska mogna mer så att den kan användas i jordförbättringssyfte. För något jag upptäckte när vi satte igång var att ett års kompostering var starkt, för kraftig för jorden och den behövde mer tid.

Vet inte om detta är till någon hjälp men det är så här det ser ut. Annars ser min trädgård vit ut. Döljer den "ogjorda" trädgården. Maken har redan börjat odla chili under tilläggsljus. Själv drömmer jag om att orka jobba i trädgården det här året. När jag blundar ser jag blommor överallt. Nu kunde jag visualisera ätbara växter men jag vill mest ha blommor. Så fröer har jag faktiskt börjat skaffa. De ska bara sås, vårdas och njutas av nu bara.
Mina förhoppningsfröer. Hoppas att det blir något av det hela så jag får lite motiv att måla av. Har tappat mer koncentration så läsning har fallit ur lite. Nu skissar jag mest. Alltid något.
4 kommentarer:

 1. Åh tusen tack gumman <3 Nu kan jag fortsätta skissa på vår kompost.. ;)

  Härligt att du kommit igång med planerandet utav lite odling i alla fall.. <3
  Kramar i massor
  Sanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Planeringen av odling är nästan det roligaste. Då ser allt fortfarande ut som jag vill ha det ; P

   Radera
 2. trevligt, vi har haft kallkompost ett par decennier och jag köper inte jord till sommarkrukor längre :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är praktiskt att ha egen jord till utekrukorna. Jag har en kallkompost också, men det blev lite vanvårdad i somras. Nya tag nu.

   Radera