24 september 2010

Magnus, Michael och Puh !

I väntan på en av mina favorithögtider förströr jag mig med att läsa lite av varje. Senaste boken var av Terry Pratchett - Svartkonster. Det kändes passande på något sätt nu när det rysligt otrevligt härliga höstvädret är här. Boken är inte en av hans starkaste men roande ändå. Den utspelar sig i Pratchetts Skivvärlden och behandlar vad som händer om trollkarlar gör lite som de vill och hur svartkonst passar in i den världen. Det intressantaste är nog att svartkonstnären är en 10-åring som heter Magnus!?. På engelska(originalspråket) låter det kanske som ett pompigt romerskt namn men jag kunde bara tänka på att alla killar jag känt med namnet snarare har varit inåtvända , något osociala killar.

Annars så har jag analyserat Winnie-the-Pooh eller Nalle Puh som vi säger här i Svedala. (Skolarbete, i barnlitteraturen.) Vet ni att det blir faktiskt en skillnad att läsa samma bok på olika språk. I det här särskilda fallet har den svenska översättningen gjort att en hel del av vitsigheten i boken gått förlorad : (  Hur många här visste ex att Puh heter Edward Bear  från början och ber om ett nytt namn (som Christopher Robin glatt ger honom). De flesta har kanske inte ens läst de svenska "riktiga" böckerna utan fått Disney-versionen av Puh. Inte riktigt samma sak vill jag påstå.

Men mina tankar sista tiden har mest rört min bror Michael som nu igår flyttat efter sin sambo ner till Sthlm. Nu har jag inga bröder kvar här på orten och senare i höst flyttar min moder och ena syster. Få se om min äldsta lillasyster kommer att bo här delvis eller om jag blir "själv" här i knätofsarnas högborg. Det känns vemodigt att brorsan ger sig av , men det var dags nu. Om man står stilla för länge kan det hända att man själv tror att man dött.

3 kommentarer:

 1. Can't live without?! http://www.youtube.com/watch?v=PD9rMryi4u8

  SvaraRadera
 2. tp's böcker är ju SÅÅ bäst!! tur att dt finns många av dem så att de inte tar slut i 1sta taget =) /m

  SvaraRadera
 3. SV: Nämen vad trevligt! Loppis ÄR bäst! ;) hehe..

  Ha en toppenvecka gumman!
  Kraaaaaam
  Sanna

  SvaraRadera