24 maj 2011

Alla har vi superkrafter

Ibland undrar jag vad det är som får människor att orka vidare i vardagen. Det är en sak med stora kriser, dödsfall och allmän tragik. Men just vardagen. De flesta människor har ju något de brottas med. Någon kan lida av eftersviterna av e stroke, och ska återvända till livet igen. I början när man är akut sjuk så får man oftast stöttning och uppmärksamhet, men det avtar ju. Så där runt dag 163 när man hade behövt en klapp på axeln och inte orkar rehabiliteras då undrar jag hur folk orkar. Eller den ensamstående föräldern som bruter ihop när skolan skickar ut papper om att nu är det minnsan skidutflykt, och då vet föräldern att skidor har man aldrig haft råd att köpa. Loppisar i all ära men hur känns det i dessa dagar att skicka med en lapp till fröken med orden "tyvärr Nisse får gå en promenad istället". För så är det på riktigt, i Sverige idag.

Vi har klyftor. Men även om du är rik, eller berömd så är det inte säkert att du uppfattar dagen i rosa skimmer. Vi vet alla att pengar gör skillnad. Men om du lider av psykiska problem gör kanske inte pengar på bankboken nån större nytta. Ett liv med ångest lurande runt hörnet är för många ett halvt liv. Därför orkar man inte alltid. Ett bra exempel är skådespelare, ta Heath Ledger som exempel, trots karriärs framgångar, pengar och berömmelse var det inte tillräckligt.

Poängen jag vill komma till är att livet i vardagen är den största nötningen vi upplever. Inte de där stora händelserna, visst påverkar de oss, och kanske är de med i form av åratals bearbetning i just vardagen. Trots det så är vardagen den stora boven. Själv har jag i många år önskat att jag kunde få någon slags superkraft som kunde underlätta min vardag. Tänk att kunna flyga, hur mycket tid och bensinpengar hade jag inte kunnat spara då. När man blir osams hade det bara varit att flyga var an vill. Då spelar det ingen roll om man varit trångbodd eller så, man kan ju fara var man vill när man vill.

Men med stigande ålder har jag insett att den där superkraften är någonting helt annat. Den är förmågan att härda ut, att fortsätta kämpa. När man är så trött som Frodo var vid mount Doom, då släpar de allra flesta sig ända dit utan någon Sam som bär en. Det är en inre kraft som är guld värd. Hurra för vardagshjältarna.

PS. Jag känner att det här inlägget blev lite för PK, så för att ta ned det några knäpp så kan ni ju alltid se vilken superhjälte ni egentligen är HÄR. För att ge ett exempel så kan jag numera glatt meddela att för några år sen när jag tog testet (före mina studier) så blev jag Robin, Batmans sidekick. Vilken besvikelse. Robin är ingen superhjälte hur vi än vrider och vänder. Han är en sidekick. Men nu har jag utvecklats, eller invecklats till den här karaktären:
Bild från comicbookresources.com, föreställande Hellboy! Studier lönar sig.

6 kommentarer:

 1. Kunde ju inte låta bli att göra testet..och tydligen är jag kattwomen..kan ju kanske stämma på sätt och vis.. =) hehe..

  SV: Klart vi skall det..dom har dock bara öppet söndag - tisdag kl.17-22.. =)

  Kraaaaam
  Sanna

  SvaraRadera
 2. fan, jag vill också vara Hellboy. Men jag är stålmannen. DET är väl PK om något!!!

  Jag tycker för övrigt inte att ditt inlägg är PK, jag tycker det var bra!!!
  För övrigt har jag inte önskat mig en superkraft de senaste 32 åren, men en FLYGGANDE MATTA (det står fortfarande högst upp på önskelistan)

  SvaraRadera
 3. @ Sanna, märkliga öppet tider men inte oöverkomliga. Och hade du blivit nåt annat än Catwoman hade jag nästan blivit förvånad. Dina "hårbollar" lär ju gnugga av lite av sin mojo på dig ; P
  @ Lalo, ha ha, ja Stålis är PK. Min man tog också om testet och fann att han var Stålmannen, precis som för två år sen. Hans tes är att om man blivit det två gånger så här långt ifrån är det sant. Så ta om det om ett tag får du se. Och flygande matta är ingen dum idé, du och Ture Sventon : D

  SvaraRadera
 4. jag fick tre st 100%
  fantomen, kattkvinnan och hellboy. men den sa att jag vart fantomen.
  så jag ska hedanefter klä mej i lila spandex och svart ögonmask med hål i, döskalleringen har ja redan, plus en tattuerad på armen, tillräckligt hardcore ;D

  och du! skönt och se att du liknar livet me frodos rutt till mount Doom, de brukar även jag göra. och så önskar jag mej en sidekick som sam, men jag får väll anta att jag är och alltid kommer vara en ensam frodo.

  och du anna, du skriver jätte bra! =)
  kram på dej!

  SvaraRadera
 5. Du är min superhjälte och din superkraft är att vara klok! Du är bäst :D :D <3<3<3

  SvaraRadera
 6. @ Julle,jag vill ha ett besök här sen när du fått din spandexdräkt! Vet du att jag helst ville bli Fantomen? Men vad som helst är bättre än Robin!
  @Emsan,hm, tack för det men innan jag kommer upp i ditt tempo så lär det dröja : D

  SvaraRadera