23 maj 2012

Det eyre mycket pollen just nu!

Ibland när man läser böcker så kan man känna en lätt besvikelse för att ens förväntningar var lite för stora. Så är definitivt fallet med Jasper Ffordes Var är Jane Eyre? Jag gillar engelska deckare, fantasy och litterära anspelningar i både böcker och film, så den här boken borde ha blivit en stor favorit hos mig.

Det är en väldigt intressant ram runt storyn. Vi har en kvinnlig polis som jobbar inom litteratur roteln (bara det är ju coolt), en alternativ verklighet av 1985, och en superskurk som kidnappar litterära figurer ur böcker. Men trots att Torsdag Nesta vinner poäng så kändes det som är själva ramen är mer intressant än storyn. Det lyfte aldrig riktigt.

 Jag tror att jag hade fel förväntningar på boken. Där tänkte jag mig lite mer svärta och edge, men fick en hemtrevlig deckare under ytan av den här fantasydeckaren. Tänk lite Agatha Christie i modern Pratchett-anda så har ni rätt förväntningar. Ändå så tror jag att karaktären Torsdag har potential, och man kan tänka sig att det går att göra något bra av själva konceptet. Så frågan är om jag ska prova på någon av uppföljarna. För att se hur den här idén utvecklas.

Problemet är bara att China Mieville har kommit emellan, och där är jag hittills lite mer imponerad. Läser just nu Kraken, och där känns det lite mörkare och det är där jag är nu.

Annars så sörjer jag min uppgrävda trädgård, känner mig pollenallergisk och börjar att skissa på födelsedags fikat inför nästa månads elände. Ja,jag vet det är väl ingen katastrof att fylla fyrtio år. Men jag råkade se ett kort på mig själv från min senaste Stockholms resa, ni vet jag verkligen såg mig själv. Och jag hajade till, för hon på bilden är inte min självuppfattnings bild.

Jag måste nog gå över till plan Q. Hade hoppats på att all vårens träning skulle göra mig yngre, men icke. Eller att jag skulle vinna pengar så att jag kunde operera mig, men icke. Så nu återstår bara en sak. Jag får nog lov att bli en excentrisk tant, vi pratar hattar, märkliga kläder och uppstoppade djur eller nåt (jag kan ju inte ha riktiga). Det är bara att inse att än så länge rör sig tiden linjärt i mitt fall.

2 kommentarer:

  1. http://4.bp.blogspot.com/_2sOeXs0vtqc/TJ3w6dJnekI/AAAAAAAADE8/Yzw7C1lwVcc/s1600/Practical_Magic_768.jpg

    - get the bird
    -..get the BOOK!

    SvaraRadera
  2. Det är precis nåt sånt här jag föreställer mig : ) Mary Poppins hade åxå varit nåt : )

    SvaraRadera