25 maj 2012

Handduksdagen och fredag igen!

Har fått lov att smälta min senaste läsupplevelse någon dag innan jag tar upp den. China Miévilles Kraken har varit en fängslande läsning. För er som inte riktigt minns vad en krake är så kan jag hinta lite åt Pirates of the Caribbean där den förekommer : ) En gigantisk bläckfisk.

Men det är inte riktigt det som boken handlar om, utan snarare om hur en grupp människor försöker att förhindra jordens undergång. Det låter kanske dystert, men så kändes inte. Protagonisten är konservatorn Billy Harrow, som jobbar på ett museum där Kraken blir stulen, och det verkar vara det som sätter igång den annalkande undergången.

Handlingen utspelas i London, men inte ett London fyllt av shopping, teapartys eller pubvändor, utan snarare ett där religiösa sekter och trossamfund lever i symbios med en stad som beskrivs, mer eller mindre, som ett levande väsen.

Tonen är mörk, handlingen lämnar en otrygg och Miévilles språk är stundtals komplicerat och väldigt späckat av, för mig nya ord. vilket jag gillar! Den har inte varit den typen av bok som jag läste ut på några timmar utan här fick jag verkligen gå långsamt fram. Nu vet jag inte hur den svenska översättningen är, om den ens är översatt, för av någon märklig anledning så är det tydligen många av hans böcker oöversatta.

Karaktärerna är intressanta, miljö beskrivningen gör mig sugen på att åka till London och jag blev lite nyfiken på hur författaren såg ut när jag hade läst ut den här höjdarboken. Och vad för slags är China egentligen? Jag föreställde mig en skäggig man i medelåldern som tagit namnet som en pseudonym. Men icke. China är hans riktiga namn och så här ser han ut:
Och han visar sig vara råsocialist, utöver sitt fantasyförfattarskap. Född samma dag som en av mina kompisar, och samma år som mig : ) Inte vad jag hade väntat mig.

Det som väntar mig nu är att läsa defencedrafts från två studenter på HD, sen är det väl ändå helg. Med lite tur så hinner/har jag råd att gå på bio under denna helg. Men närmast väntar zumba maraton i Falun i morgon. Ska bli coolt att få leka en hel förmiddag.

Men idag, glöm för guds skull inte att ha era HANDDUKAR i beredskap....vogonerna kan vara nära!

4 kommentarer:

  1. Verkar spännande och lugnt något jag ska kolla upp!
    Zumba lugnt!
    =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mkt spännande vill jag tillägga. Svårt att zumba lugnt, men med tanke på min freak-accident historia kan jag alltid behöva uppmaningar om att ta det lugnt : )

      Radera
  2. utan handduk är det inte lätt, men ibald har jag fått torka mej i tröjan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hannele, torka sig med tröjan går...men inte att lifta ; )

      Radera