14 juni 2012

Två böcker - och sökandet efter sommarens läsupplevelse går vidare

"We defy you not to fall head over heels for this lovely novel" (Mail on Sunday)
"Dangerously addictive" (Elle)
"Wonderful" (Independent)

Ja, detta är vad det står på baksidan av Karen Joy Fowlers The Jane Austen Book Club. Trots alla dessa uppiggande påståenden blev jag mest "jaha". Det är en bok för någon som har en annan typ av romantisk sida än jag själv. Boken är inte direkt dålig, den beskriver medlemmarna i en bokcirkel där man bara läser Jane Austens böcker.

Karaktärerna beskrivs i nutid, barndomstid, och Fowler blandar upp med många citat ur böcker. Och jag medger att litteraturdiskussionerna är roliga att följa. Självklart blir nån kär i någon. Det är ju trots allt Austen tema. Men jag kan inte rå för det, jag blev lite uttråkad när jag läste den här boken. Det mest intressanta var faktiskt alla recensioner och åsikter om Austen och hennes verk som följde efter själv storyn. Det är från artonhundratal in till nutid.

Då tyckte jag att barn och ungdoms författaren Tony Di terlizzi hade gjort en bok som tilltalade mig mer. Han är nog mest känd som illustratör, och med författare till Spiderwick serien tillsammans med Holly Black. Men nu är första delen av hans egna serie översatt till svenska - Jakten på WondLa. Den handlar om Eva Nio, som vid tolv års ålder aldrig sett en levande  människa förutom sig själv. Hon uppfostras av Modr, en robot som helst inte vill att Eva ska lämna den trygga underjordiska anläggning de bor i. En dag visar det sig att de inte är så trygga som Modr antagit och Eva Nio måste gå upp på ytan, och där börjar äventyret.

Det är inte så att jag blir alldeles hänförd att Diterlizzis bok, men den var ändå jämn och karaktärerna kommer nog tilltala många i åldrarna nio-fjorton. Eva Nio kändes som en bra huvudperson som kan utvecklas ännu mer. Funderar på att läsa andra delen på engelska. För översättningen lär väl vänta på sig.

Men efter romantik och barnböcker så ska jag nog hitta något liiiite mörkare för att balansera upp känslan av att stå upp till halsen i krambjörnar ; P

5 kommentarer:

 1. jag struntar i det mörka just nu...
  Fast ska kolla lite skotska författare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste erkänna att jag inte kan så mkt om just skotska författare.Stevenson och hans Treasure Island, men i övrigt är det rätt blankt. Då får jag nog lära mig här framöver från din blog hoppas jag : )

   Radera
 2. Nu lämnade jag juh mitt kalassvar i inlägget nedan men du får väl kika in där också då.. ;) hehe..

  Jodå är det spännande för honom med högstadiet alltid.. :D haha..

  Kraaaam
  Sanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag såg att du lämnade där. Jag kan inte svara på direkten om det passar hela helgen än. Förmodligen gör det det om du kan sköta dig själv en hel del s a s. För jag har nog inte så mycket tid att ut och fara på äventyr just då ; P

   Radera
  2. Hihi jag är rätt självgående och jag förväntar mig inte ut på några äventyr.. =)

   Kraaaam
   Sanna

   Radera