08 november 2012

Baudelaire och lite konst

Har gjort mitt bästa med Charles Baudelaires diktsamling Det ondas blommor. Jag säger gjort mitt bästa för poesi, det är inget att leka med. Jag insåg direkt att jag borde tränat mer på min skolfranska så jag kunde få läsa dessa dikter på originalspråket, men jag får ju bara hoppas att den svenska översättaren gjort sitt jobb bra.

När vi snackar Baudelaire, snackar vi rejält mörka dikter med tunga teman som död, sex och religion. Hade jag läst denna som sextonåring så misstänker jag att jag hade gått omkring med boken i skolväskan hela tiden : ) Det är mycket symbolik (dikter går ju ofta ut lite på att maskera det man vill säga så det får man ju ta som läsare), och man får nog ut mycket mer av De ondas blommor om man har lite kontext som hjälper en att ana var Baudelaire vill att vi ska tänka åt för håll.

Bibelhistorier är nog ett måste, samt en smula grekisk-romersk litteratur kännedom. Annars blir syftningar på ex "Lethe, Lesbos eller Litania" saker som inte ger ledtrådar. Men jag tror att man kan få ut en del av den här författarens ångest ändå. Ta de sista raderna på "Litania till Satan":

"Satan, ha misskund med mig i mitt djupa elände!

Adoptivfar för dem som Gud, förblindad av vreden,
en gång jagade ut ur en jordisk lustgårds Eden,

Satan, ha misskund med mig i mitt djupa elände!"

Själv tyckte jag att det mest skrämmande var hans dikt till författaren Viktor Hugo, inte ur en makaber synvinkel utan för att den visar på den negativa bild Baudelaire måste ha haft mot ett särskilt folkslag. Dikten heter "De sju gamlingarna" och det jag reagerade på är detta utdrag:

"Han var inte böjd, men bruten: i rät
vinkel var ryggen krökt där han gick
stödd på en käpp, och allt detta lät
honom likna, i haltande gång och skick,

en trefotade jude, ett haltande djur."

Lite osympatiskt i mina ögon, men boken är väl värd att analysers, läsas och kanske förfasas lite av.

Något trevligare var konstutställning Decibels klass hade i måndags. Först måste ni bara få se vad som hängde på dörren på deras klassrum : )
Ett så tjusigt collage med bilder på alla barnen i Halloweentappning.
Alla barn hade sina verk till display på och runt sina bänkar, och in i det sista satt några konstnärer och skapade.

Kreativitet och barn är det bästa som finns, så vad kan vara bättre än kreativa barn.3 kommentarer:

 1. Oj va mycket fint det har skapats! Härligt att se barns kreativitet flöda.. =)

  SV: Mmm detta är dock bara ett utav alla de projekt vi har på g just nu..skräptavlan är fortfarande bara i materialinsamlar taget ännu och lika så den blivande leksakslampan.. ;) hehe..

  Kram
  Sanna

  SvaraRadera
 2. jag försöker med Baudelaire ibland, men allt han har gjort verkar inte lika bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej,igår kväll läste jag runt lite om själva författaren. Men så är vissa, ojämna men ibland glimtar det till. Så kan jag känna för poeter lite allmänt faktiskt. Att de kan ha saker som är riktigt dravel, men så kommer de där guldkornen. Problemet kan ju ligga i tycke ock smak också. Själv avskyr jag nästan allt Strindberg gjort som jag läst. Men inte Hemsöborna. Har inte läst #Ett drömspel# dock, har funderat på den till och från : )

   Radera