06 januari 2013

Trevlig Trettondag På Er

Ja, ännu en av dessa märkliga högtider som någon knappt förstår varför vi firar. Klart att de flesta av er har koll på att det är för att det tre vise männen besökte det förtjusande gossebarnet Jesus : )
Guld, rökelse och myrra.

Själv har jag aldrig förstått poängen med pingst heller, men allt som ger röda dagar eller anledning till att fira är ok i min bok. Tolka nu inte detta som att jag ogillar vare sig något förknippat med julen eller kristna högtider pga vad jag skrivit ovan. Bara det att jag förstår det inte.

Jag tillhör den här majoriteten av människor som vill att allt ska ha en mening. Det ska finnas ett syfte med allt som sker. En förklaring åtminstone. För det gör vardagen så mycket enklare. Om man bara känner att det finns något vettigt med en idé så är sådana som jag ganska nöjda med det mesta.

Ta skatter, helt ok eftersom att de ska finansiera samhällsviktiga projekt. Ta sex, helt ok för då förökas släkten och man har förhoppningsvis lite trevligt samtidigt. Ta tanken på att ställa till med drygt en månads firande som kulminerar under en dag för att ära en individ som predikade kärlek till vår nästa och offrade sig för att alla vi andra skulle  kunna bli räddade, helt ok.

Men nu är det så att julen är som alla sanna julnördar vet en häxkittel blandad med hednatraditioner, modern kommersialism och en tvåtusenårig religion. Det stör mig inte.

 Men skatterna, går de dit vi vill? Får vård, skola, omsorg, infrastrukturer, eller arbetsmarknaden det vi tror, önskar eller hoppas på? Fungerar det systemet som det ursprungligen var tänkt? Och det är som socialist jag ställer mig frågan? Mina skattepengar, hjälper de Rut 87 år att få ett värdigt slut på vårdhemmet där hon dör i cancer. Kommer det som Reinfeldt kräver in att ge oss i glesbygden vägar som inte bara lappas, utan som går att köra på? Räcker pengarna Fredrik?

Är sex så trevligt? (Har nyss bevittnat Sucker Punch med tonåringen och tröttnat ur ännu mer på medias framställning av sexualitet gestaltat genom superunga kvinnor påminnande om tjejer i skoluniformer som ska hetsa upp någon, och de gör det har jag förstått efter att ha läst måååånga inlägg - främst av män- på nätet.) Så hur kul är sex när det inte behövs för reproduktion eller när man som en kompis en gång sa "jag undrar om det är nåt fel på mig för jag är ganska nöjd med missionären och känner inte att jag är så intresserad av S&M eller analsex?". Den frågan kan jag inte svara på, men frågan är om inte sex kan vara ett stressmoment för killar som känner att de måste prestera, eller tjejer som känner att de måste ställa upp för husfridens skull då och då?

Är julen verkligen den högtid vi vill att den ska vara? Är det värt att vara fattig i typ en-två månader efteråt för att köpa den enorma mängd mat, dryck, godis, julklappar, pynt och allt som hör till? Är stressen värd det? Ville Jesus att köpmännen skulle profitera på honom (hrm, vill påminna om hans smärre utbrott vid ett tempel där han rasade över hur just detta skedde fast i hans faders namn)?
Förstör jag julglädjen nu?

Jag firar gärna solens återkomst. Jag tänder gladeligen ett ljus varje söndag i advent. Jag ställer fram julkrubban. Innerst inne hoppas jag att småtomtarna äter gröt om jag ställer ut den. Jag gör detta och mycket mer för att vi behöver något att glädjas åt. Advent = förväntan. Varje lucka i adventskalendern man öppnar, varje pepparkaka, varje julkort som dimper ned i postlådan....det gör det värt det.

Men inte stressen. Inte profiten. Det finns en sak som visas varje jul som säger väldigt mycket, och inte är det Disney utan Tage Danielssons "Karl-Bertil Jonsson". Nu är det trettondagen och jag skulle vilja att den hade någon större mening. Men det kanske räcker att den ger oss extra ledigt om vi har tur vissa år.

(PS. Den här dagen kanske hade varit roligare om inte katolska kyrkan hade flyttat om någons födelsedag till 25 december istället, men å andra sidan så för oss nordbor passar ju den tiden lite bättre för oss så att våra gamla traditioner kunde assimileras in i the Borg collective. Men huvudsaken är att någon fest firas på något vis denna mörka tid.....för visst gruvar vi oss lite för att plocka bort adventsjulstakarna och julstjärnorna ; P)


4 kommentarer:

  1. Hej! Hittade hit via en kommentar du gjort i en julblogg. Tack för ett intressant inlägg!

    SvaraRadera
  2. Ja, trettondagen känns verkligen som en innehållslös helgdag i Sverige men om man får vara ledig så klagar inte jag.

    I Frankrike har man fest, köper en galette des rois (en slags smördegskaka med mandelkräm) i vilken une fève (från början en böna nu oftast en figur av en kung eller så) finns gömd. Den som hittar den blir kung/drottning för en dag och får köpa nästa kaka och festen fortsätter. Eller nå't. Känns lite som en vad-ska-vi-hitte-på -lösning det med.

    För övrigt städade jag bort julen igår. Nu ska vi förbereda plats för våren men fy farao vad mörkt det blev när granen och stjärnorna försvann!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det tomt nu : ( Jag sa till maken att jag redan vet vad vi ska ge varandra i julklapp nästa jul - roliga lampor och belysningssaker så att ljuset inte tvärdör : )

      Radera