21 maj 2013

1800-talet från den smutsiga sidan

Ett mycket intressant ord är 'vidunderlig'. Jag har alltid associerat det med något som är: bortom ord märkligt, storslaget, för komplext för att sätta ord på fenomen. Jag tror ni förstår lite vart jag lutar. Det lika intressanta är då ordet 'vidunder' som inte känns som något annat än ett slags obeskrivligt monster, jag föreställer mig att det är ett ord som används om drakar, Jabberwockys, eller vidriga varelser rent generellt.

Sett ur den synvinkeln så tycker jag titeln på Carl-Johan Vallgrens Den vidunderliga kärlekens historia är lätt vitsig och finurlig. Romanen är, i mitt tycke, en fascinerande väv av historia och fiktion. Protagonisten Hercule Barfuss föds som vanskapt dvärg av en prostituerad i början av artonhundratalet. Han är döv, men hör med sitt inre öra. Hercule har gåvan/förbannelsen att kunna läsa tankar. Det räddar ibland hans liv, men gör honom samtidigt väldigt utsatt när fel personer utnyttjar hans inneboende godhet.

Min känsla av en genomtänkt titel grundar sig på hur en gravt handikappad människa under förförra seklet kunde ses som ett vidunder, ett missfoster - freak som vi säger ibland. Den språkliga släktskapen mellan 'vidunder' och 'vidunderlig' är ovanför min horisont, men kanske handlar det om något som är för stort för att begripa och det gör det skrämmande och samtidigt vackert i all sin fasa. för vad är väl kärlek om inte skrämmande stort många gånger.

Beskrivningen av hans liv och den stora kärleken är en historia som är grym, vacker och blodig. Man följer honom från första andetaget till sista. Utan att använda spoilers i allt för hög grad måste jag ändå säga att är man intresserad av europeisk historia under nämnda århundrade så får man här en dos av sitt lystmäte. Dock inte från historieböckernas kungar och adel, utan samhällets olycksbarn. Den som tror att det någonsin varit glamoröst att vara prostituerad kanske ska läsa igen Vallgrens lilla mästerverk.

Tack till Phoenix som gav mig denna bok för ett år sedan, det är först nu som jag har varit mogen att ta mig igenom denna vidunderliga bok.

4 kommentarer:

 1. Agreed! En alldeles fantastisk bok! Alldeles vidunderligt underbar :) /Gamern

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade börjat tidigare om jag inte hade haft min fobi mot sv.förf. vet du. Men den börjar ge med sig.
   Tacka skräckförfattarna för det. Den här var ju läskig på sitt vis, men mer ur synvinkeln "människans ondska" när hon inte förstår.

   Radera
 2. Läst om, men inte läst...

  Här har jag samlat Göteborgspromenader:
  http://promenadguide.blogspot.se/

  SvaraRadera
 3. Tack för länken, bokmarkad och klar : )

  SvaraRadera