06 maj 2013

Ungdomars magiskt och spöklikt bokavdelning

I Mora har vi som tur var ett bibliotek. Ett som jag frekventerar med glädje.Särskilt sedan en av bibliotekarierna bestämde sig för att sätta 'magiskt och spöklikt' som titel på en indelning av deras ungdomslitteratur. Själv anser jag att det är lite lättare när novell och romanavdelningarna delas upp lite i genrer. (Sen kan man ju diskutera huruvida en bok sorteras rätt, men jag har noterat på vuxenavdelningen att de har fler ex av samma bok fast under olika genrers.)

Säg att du vill läsa någon deckare men vill hitta en ny spännande bekantskap, då går du till deckarhörnan. Om man som jag föredrar fantasy eller sci-fi blir man lika glad över att det lagts ned lite arbete på att sortera upp böckerna för att på så vis locka "rätt" sorts läsare till "rätt" sorts böcker.

När det gäller böcker till yngre läsare har det slarvats lite med detta, så jag uppskattar att man nu gör samma sak för den gruppen. Dvs. vi som läser barn och ungdomslitteratur oavsett ålder : D

I alla fall ville jag hitta böcker i övernaturligtavdelningen som jag tror riktar sig till olika målgrupper. Jag valde Darren Shans Birth of a Killer, och Kirsten Millers Kiki Strike - Skuggornas stad. Böckerna är olika på så många olika vis att jag inte vet var jag ska börja.

Shans bok handlar om rent övernaturliga väsen som vampyrer och vampanezeer, jag vet - lite fånigt uttryck men det lät säkert coolt på engelska, och är förlagt till en annan tid.
Millers bok är jag inte ens säker på varför den står under övernaturligt för det är mer äventyr och deckare. Den utspelar sig i nutid.

Dock så hade jag en baktanke med det hela. Av en snabb bläddring av bägge böckerna så insåg jag rätt snabbt att den ena boken bara hade manliga huvudkaraktärer och den andra bara kvinnliga. Så jag har läst dem med utgångspunkten att böckerna kanske tänks locka pojkar eller flickor.

Kiki Strike är en historia om Kiki Strike, från början av historien en ca tolvårig tjej med ambitionen att skapa en liten liga med flickor i samma ålder som är specialister på olika saker och som har gemensamt att de inte uppskattas av sin omgivning. Berättaren är Ananka Fishbein som tar oss igenom berättelsen om hur hon lärde känna den mystiska Kiki och de andra i gruppen som tar namnet Irregulars. De hittar en mystisk underjordisk stad under själva New York och det är lite intriger samt frågan som dyker upp hela tiden är: kan man lita på Kiki?

På baksidan av den upplagan jag läste har omdömet " 'Om Harry Potter hade bott i New York hade han varit vansinnigt förälskad i Kiki Strike' " av tidningen Vanity Fair. Neeeej, för Harry har redan bevisat att han föredrar lätt oansenliga, lugna rödhåriga tjejer som inte är särskilt farliga. Han hade inte fallit för kampsports-Kiki. Så vi kan lugnt dra slutsatsen att den reportern aldrig läst Potterböckerna särskilt noggrant.

Darren Shans huvudkaraktär Larten Crepsley är precis som Kiki en farlig typ av människa. I alla fall ett tag, eftersom att han strävar efter att bli vampyr efter att tror sig ha sumpat sina chanser i människovärlden.Boken börjar bra med en skildring av ett hårt liv för fattiga människor i ett samhälle där barnarbete är en nödvändighet för familjens överlevnad. Det är ett kallt och rättslöst samhälle där FNs barnkonvention är obefintlig.  

Birth of a Killer är ju väldigt mansdominerad och precis som i föregående bok så släpps inga intressanta karaktärer fram av motsatt kön. Visst är någon kvinna med och är lite cool på en cirkus, men dessa är fortfarande inte centrala för just denna bok. Det centrala är en fortsatt hård och kall miljö, vare sig du umgås med människor, cirkusfolk eller vampyrer. (Ok vissa på cirkusen är väl juste, men Larten får slita hårt var han än befinner sig.) Det är tough love som gäller, om någon alls.

Viktigt att veta är att bägge dessa böcker ingår i serier. Kiki Strike har tre böcker om sig, Larten Crepsley fyra. Men Kiki har en cool hemsida kolla in HÄR . Vad fick jag ut av allt detta då? Tja, ingen av böckerna var mästerverk men om jag hade varit tolv år igen så hade jag fortsatt och läst bägge serierna. Jag hade dock blivit imponerad av Kiki Strike eftersom att hon inte är ett övernaturligt väsen (så vitt jag vet än), fast hon är supercool och hjälper andra att bli supercoola. Det som också hjälper upp hennes poäng är alla tips Miller drar med jämna mellanrum om skuggning, förklädnader o.s.v.

Det känns ändå som att Millers bok skulle locka färre pojkar, men att Shans bok ev skulle locka fler läsare av bägge könen. Kanske är det fördomar från min sida, men en bok om tjejer i tidiga tonåren som är kick-ass det brukar inte så ofta locka unga killar när det inte finns sex med och det gör det knappast, eller?

4 kommentarer:

 1. själv föredrar jag kvinnliga författare....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tycka att det oftare kan vara lättare att identifiera sig med huvudkaraktären när författaren är en kvinna. Inte alltid dock, i Douglas Adams "Liftarens guide till galaxen"-serie så känner jag mig väldigt nära protagonisten Arthur Dent. Även så i Tolkiens "Bilbo", jag är en lite bekväm människa som är fast i mina vardagsrutiner men innerst inne längtar lite efter äventyr. Någon måste puffa på mig bara : ) I övrigt så tror jag att jag som läser ganska mycket av en relativt mansdominerad genre önskar att det fanns lite fler av Ursula K. Le Guins kaliber. Få kvinnor skriver fantasy/sci-fi, men jag hoppas på paradigmskifte för att få en uppfräschning i dessa genrers.

   Radera
 2. Ursula K Le Guin blev jag nyfiken, när jag i går såg Jane Austen Book Club....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte du om filmen då? Var den lik/olik boken? LeGuin var en av de första författarna som jag kände hade en substans i sina böcker som fick mig att känna att trots att hennes äventyr utspelades sig så långt ifrån min egen verklighet så kunde jag känna igen drag från min egen värld, vårt samhälle. Eller så jag läste jag in för mkt i böckerna : )

   Radera