02 februari 2013

"..ogres are like onion.....they both have layers"

Word Shrek!. Från vilken jag lånat citatet ovan. I mitt tycke är det svårt att veta vem som är en Ogre, (ett slags monster som vanligtvis äter människor, inte Shrek dock) och vem som är människa idag.

Många människor äter upp andra människor. Bildligt talat. Någonstans läste jag att Bram Stoker, som skrev Dracula, möjligtvis var undermedvetet påverkad av att Stoker hade en människa i sin närhet som sög ur all hans kraft. I dag kallar vi gärna dessa varelser energitjuvar.

Bild från Fanpop
Vem som helst kan förvandlas till en energidränerande varelse emellanåt. Helt förståeligt. Som Bono sjunger i "Stay, (Faraway, so close)", "A vampire or a victim, it depends on who's around".

Ibland tar det tid att lära känna människor för att de har så många lager. Precis när du tror att du känner honom eller henne så gör personen något du aldrig hade väntat. Ibland bra, ibland dåligt. Alla har sidor som är mindre trevliga. Det är så för oss människor. Vi är motsägelsefulla och innehåller alla färger som finns.

Om någons lager drar energi av dig är det tufft. Om du tycker om individen håller du fast vid den och hoppas på att det var bara det där lagret, men över och underlagrena är energigivande så du står ut. Dock finns de som har flera lager av utsugande och det är dem vi ska akta oss för. Händerna upp i luften hur många av oss har åtminstone träffat någon sådan?

Den viktigaste frågorna är; hur många har blivit av med personen? Eller i värsta fall personerna. Hur gör man? Hur undviker man dessa vampyrer? 

Min personliga plan är att?????? Ja, har någon ett bra förslag? Direkt konfrontation, svårt när vampyrer är skickliga lögnare. Så bra att de oftast ljuger för sig själva, de vet kanske inte ens om det själva....att de suger ur andras mojo. Gradvis undandragande, jo, ja, men ofta så klänger de sig fast just för att det är deras natur, vilket gör det hela svårare att glida ur deras nät.

Ibland måste man acceptera att ha personen i sin umgängeskrets. Det är din faster som är expert på att få dig att rasta hennes hundar - lyssna på hennes klagomål osv, bästa kompis fru som alltid vill ha hjälp med allt möjligt när han är inte är där, eller så står personen i någon ställning som är viktig för någon annan du älskar. Säger du då att gör dig av med X för personen bara drar ned oss allihop? Nej. Du står ut.

Men det som krävs först och främst är mod, orken att klara alla förändringar som sker runt ditt eget avståndstagande. Så lycka till. För jag vet att de flesta där ute innerst inne har den där personen runt sig, som oavsett hur många lager du skalar av fortsätter att få dig trött, på dåligt humör, eller bara får dig att känna dig sämre på något vis.
7 kommentarer:

 1. energitjuvar försöker jag undvika

  SvaraRadera
 2. (och måste jag träffa, gör jag det kort, i sällskap med någon annan)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du, det hjälper nog det där att ha en sköld med sig. Problemet är nog att jag så lätt vandrar ifrån leden och är snabb så mina soldater hinner aldrig ikapp mig. Får nog skaffa mig en repellerande, osynlig rustning helt enkelt ; P

   Radera
 3. Jag tycker faktiskt inte att det där är så svårt. Jag "gör slut" med människor. Det har jag gjort med både s.k. vänner och släktingar. Jag försöker dock att inte såra, så jag är inte helt burdus och säger "ett sanningens ord". Jag väljer helt enkelt att tacka nej till fikor, inbjudningar etc. Och så säger jag helt enkelt att jag känner att vi inte har något gemensamt och att det känns fel att umgås. För det gör det. Det känns falskt att umgås med någon för "dens skull" eller hur jag ska förklara.
  MEd släktingar är det lite svårare kanske, de ingår ju per automatik. Men där väljer jag noga att befinna mig på samma plats under former och i situationer då jag t.ex. kan umgås med andra etc. Jag åker ALDRIG hem till slätingar om jag känner att jag inte vill, pallar etc. Då tackar jag ner, utan att ljuga och hitta på ursäkter. Säger helt enkelt att jag inte vill eller har någon lust. Det här har faktiskt aldrig skapat problem för mig, folk tar det rätt bra och har ofta märkt själva att vi inte funkar ihop.
  Men det här hanldar nog om att jag bestämt mig sedan länge att inte göra avkall på mig själv för någon annan på det sättet. alltså inte träffas/umgås etc. om det får mig att må dåligt. Sen ibland träffar jag också folk som själ energi och ork, men de personerna blir inte långvariga i mitt liv, eller så blir de det under kontrollreade former =)

  SvaraRadera
 4. men alltså stavningen...själ...ja, kan ju bli en dubbelbottnad mening av det då.
  /lärare som skäms =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ahhhh, tur för dig att jag älskar lärare då : D När jag inte har fullt upp med att avsky hela svenska skolsystemet som är helt felstrukturerat.....men det är en annan saga min vän. Jag blev mest upplivad av felstavningen, lite freudiansk kanske. Kloka råd. Man ska inte vara som jag alltså, en sån som plockar upp "liftare" och sen har fullt sjå att ha dåligt samvete för att jag vill bli av med dem.

   Radera
 5. Nä, inte alls ha dåligt samvete. Alla människor kan ju inte matcha en. Sen att man måste våga chansa att plocka upp folk är jag ALL FOR! Men funkar det inte, så släpp vänligt, men bestämt av dem vid närmsta busstation!

  SvaraRadera