04 november 2013

Vampyrvirus

Mastodontboken Flickan från ingenstans av Justin Cronin är nog en av de mest genomtänkta böcker inom vampyrgenren jag någonsin har läst. Niohundra sidor flög snabbt förbi och jag gläder mig åt att läsa uppföljaren snarast.

I typisk modern tappning så presenteras vi lösningen att vampyrer skapas av virus. En dystopisk framtid som känns väldigt nära och inte helt omöjlig. Forskare kan kanske inte skapa zombies eller vampyrer, men om de kunde det och trodde att de kunde styra dessa som nära nog odödliga soldater hade det nog skett.

Bokens huvudperson, Amy, är flickan från ingenstans som redan som litet barn visar sig vara något utöver det vanliga. Vi får följa hennes tillblivelse, mammans hopplösa kamp att ge sitt barn allt. Hur Amy blir av intresse för militären och sen försvinner vår tid. Det är inte så långt ifrån World War Z, en tid där människor lever i isolerade, skyddade små microsamhällen där döden är en del av vardagen.

Det är många intressanta karaktärer med många bottnar i. Cronin har lyckats skapa ett bra persongalleri, vampyrer man kan känna både rädsla och empati inför och upplägget i boken med vad som ser ut att vara journalanteckningar-mail-dagbokssidor samt rena berättelser i tredje person är lysande.

Vill ni ha en bok som räcker länge och gillar dystopier med en twist är denna att rekommendera.
(PS visste ni att väldigt många virus faktiskt kommer ifrån olika typer av fladdermöss? Sant!)

2 kommentarer:

  1. låter som en spännande bok, särskilt upplägget, men jag är inte så mycket för vampyrer. tänkte på fladdermus och den jätteroliga som fanns på tradera häromdagen, att visa dig, men då hade säljaren tagit bort den :) attans, för det var en gräsligt rolig bild där den visade alla sina tänker och allt ***
    Det snöar nu. jag har det lite trist. mycket bara vardag i känslan denna helg..

    kramar Lycke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Synd att bilden försvann, men snällt att du tänkte på mig : D Hoppas tristessen mojnar bort och snart ersätts av glada förväntningar på decembers skönhet.

      Radera