07 februari 2010

"Now thou art my mother indeed! and I am thy little Pearl!"

Yes ännu en klassiker nedlagd tack vare skolan. The Scarlet Letter av Nathaniel Hawthorne. Om man blundar lite för det något ålderdomliga språket och första kapitlet är detta en bok jag starkt rekommenderar.

Visst är det en bok om förbjuden kärlek, hur skuld tär i en människas själ och om hur elaka puritanerna var i USA när landet var ungt, men det är huvudpersonerna som gör den läsvärd. Huvudkaraktären är den egensinniga och stolta Hester Prynne. Hon porträtteras som en stark och fantastisk människa som utstår en skam och utstötthet som man (läs jag) sällan läst om tidigare.

Hesters enda glädje men samtidigt stora orosmoment i livet är hennes (i mitt tycke) underbara och märkliga dotter Pearl. Det är för mig också en historia om manligt och kvinnligt, om roller vi spelar och jag blev djupt berörd av denna bok. LÄS DEN.

Och för övrigt är jag döende i förkylning och ligger bara och sover hela dagarna...ööhhh tillfällig förvirring jag trodde att jag var man. Just ja, jag har ont i halsen och känner mig febrig och har pluggat i sju timmar. Annars är det nästan som vanligt ; D Nej då min man tog med sig storm och tyfon ut för att de skulle åka lite skridskor i solskenet. Jag fick vara själv ett tag medan jag febrilt försökte få IPA-fonter att hoppa in i mitt skolarbete. Vet ni att syssla med fonetik när man är en sjuk liten svettig gris är jättetråkigt. Jo det är sant prova själva.

4 kommentarer:

  1. Det är intressant att få träffa din engelska sida måste jag säga!

    SvaraRadera
  2. Gillar verkligen namnen Storm och Tyfon - ska hädanefter börja använda dem! Lär dig nu fonetik bra så jag kan fråga dig sen :)

    SvaraRadera
  3. Du, Malin ordet hatobjekt har en synonym och det är fonetik.

    Ja Gittan om du tycker det är spännande ska du se min franska sida ; D

    SvaraRadera
  4. Sv; hoho michael sa det där om tuppens XD skumt att ni har sån koll på sverige :-) fast han sa att det var ganska känt.

    Huuuh ont i halsen är värst. tycker jag :(

    SvaraRadera