22 juni 2011

Bell, Pratchett och lite läsning!

Som en del vet brottas jag ibland av lite religiösa grubblerier. När man väl börjar fundera på hur kan vi finnas och mesta av allt varför kommer det många invändningar hit och dit. Om man sen läser en hel del naturvetenskap, en uppsjö av livsåskådningar plus lite filosofi så blir man verkligen inte klokare!!! Ingenting jag har läst eller upplevt skulle kunna förklara "the big picture". Men jag tror ju faktiskt i grund och botten på att meningen med livet är att göra det lilla man kan för att göra livet bra för sig själv och andra varelser. Jag tror inte på "sköt dig själv och skit i andra"- tänkandet. Jag tror inte på att målet är att samla så mycket pengar och prylar som möjligt. Jag tror inte på att vi människor kan tillverka vad som helst utan att fundera på vad vi ska göra med spillprodukterna. Men, jag tror att alla kan göra någonting.

En annan som hyser samma inställning är Rob Bell, författare, pastor och kontroversiell åsiktsmaskin. Han har skrivit boken Love Wins, där han utmanar de traditionella kristna inställningarna till många värderingar. I USA, där religion är en stor del av många amerikaners vardagsliv, är Bell en het potatis. Han anser bl a att de som hela tiden fokuserar på att de ska komma till himlen lätt blir benägna att strunta i den här planeten.

 Det finns en viss logik i det tänkandet, varför lappa ihop ett ställe man ändå ska bli räddad ifrån. Den här boken är en av de mest fascinerande böckerna jag någonsin har läst om kristendom, helvetet och mannen vi känner som Jesus. Inte undra på att han skakar många rörelser i sina grundvalar. Rob menar att många kristna faktiskt är rädda för gud, inte så märkligt med tanke på hur han framställs i Bibeln. Svartsjuk, favoriserar ett folkslag, dessutom kräver han offer!

Bell tolkar böckernas bok lite annorlunda än många andra kyrkofäder. Personligen hoppas jag att hans version når ut till fler troende, men det finns ingen som är så svår att påverka som någon som redan har bestämt att de VET sanningen. Inget unikt för kristendomen, mina musliska vänner hintar om samma bekymmer från sina hemländer. Skulle misstänka att alla religioner drar åt sig fanatiker. Tack F. för tipset om boken.

Mindre fanatisk, mer glad blir man av Terry Pratchett. Själv ska jag beställa fjärde boken om min favvo häxa Tiffany, men under tiden har jag roat mig med Guards!Guards! Pratchett är duktig på att skriva en viss sorts torr satir. Något jag uppskattar. Ser verkligen fram emot att läsa Good Omens av Neil Gaiman och Pratchett.
Två härliga författare-en bok, låter som en läsfest. Men närmast nu Bram Stokers Dracula. En klassiker från 1897, samma år som min gammel mormor föddes så det är en bra årgång.  Annars tittarjag igenom första säsongen av Buffy, den käcka highschool tjejen som vet hur man spetsar till det.

3 kommentarer:

  1. Skoj att jag finns i dina tankar dagligen då.. ;) hihi..

    Kraaaaam
    Edsbyhäxan

    SvaraRadera
  2. SV: Det kan vi absolut göra.. =)

    Kraaaaaam
    Sanna

    SvaraRadera
  3. SV: Klart att du får komma på invigning gumman! Tror dock att den kommer att bli redan i slutet utav nästa vecka..så det kanske blir lite kort varsel.. =)

    Kraaaaaam
    Sanna

    SvaraRadera