14 april 2013

Dancing Queen eller får pojkar dansa!

I går var jag med mitt yngsta barn på något hon älskar. Tävlingscup i Streetdance. Torshälla/Eskilstuna bjöd in till flera timmats dansande, hiphop/Streetmusik. Kommer man strax efter nio och åker från lokalerna så slår hjärtat till hiphoprytm: ) Och Deci hade en underbar dag även om det inte blev någon final eller medalj.

Men vår klubb skördade stora framgångar så hemresan i stor buss blev munter. Vi stannade till för att äta. Då satt jag med några andra supportermammor. De har söner,och återigen känner jag att vi är så långt ifrån jämlikhet ibland. För deras otroligt duktiga killar har naturligtvis fått gliringar av andra killar i hembygden (där hockey, raggarkultur och skidor står högt i kurs). Killar ska liksom inte dansa - utan sprit i kroppen.

De ska inte vara duktiga på det i alla fall. Så synd då, för vi har Sverigemästare på vår klubb. M&M. Vi har framförallt en sport/Idrott/konstform där tjejer och killar tränar ihop, jämlikt! En idrottskultur där alla är välkomna. Hur många klubbar skickar i samma buss till samma tävlingar barn och ungdomar mellan 6-22 år av olika kön? M&M Danceteam gör det.

Jag blir så trött på stereotypa inställningar och vet att de är svåra att ändra. Men det ska vara ok att vilja vara bäst i något man gillar oavsett vad det är. Tjejer ska kunna spela fotboll utan att bli flatstämplad, killar är inte automatiskt gay för att de dansar. Vad dessa människor gör handlar om att utöva sina intressen. Det ska vara ok.

I övrigt så är det förbannat ok att vara fotbollsflata och gaydansare, men det är inte det som är poängen, poängen är att alla människor ska vara jämlika och i vår klubb så är de det.

Så nu tänker jag utnyttja den där videon du skickade mig Malin, den får komma med under kopplingen jämlikhet för alla. Till Curt i Glee, alla kvinnliga hockey/fotbollsspelare och manliga ballerinor. Och världens bästa Danceteam - M&M.

5 kommentarer:

 1. Låter som en bra klubb!! Så trött på att folk inte kan få göra det de vill och gillar utan att någon ska ha åsikter som bara baserar sig på stereotypa könsroller. Grr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en bra klubb! Jag hoppas, och tror faktiskt, att det är en generell sak inom Street. Det är ett kalas som alla är bjudna på : )

   Radera
 2. trist, på skolan har jag sett killar dansa med glädje.
  Maken ville bli balettdansör, men han har inte riktigt den kroppen... (men han kan dansa massa annat :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min man har alltid varit en bättre dansare än jag : )Man säger ju ibland "det finns alltid någon åt alla", jag tänker att det finns alltid någon dans åt alla!

   Radera
  2. jo, min 80-åriga mor dansar fortfarande gammeldans ett par gånger i vecka.

   Radera