10 april 2013

Aum

Ända sen jag var ett spirande frö så har jag grubblat. På allt som grubblas kan på tror jag. Det är inget jag numera lägger någon värdering i, det bara är. Antingen så har man en filosofisk läggning eller så är man jordnära, men mest är man något mittemellan. Fast jag är inte något mittemellan. Jag är hon som under nattens mörkaste timmar vaknar och kan börja fundera på hur barnens liv kommer att te sig, om vi människor någonsin kommer att överge systemet med pengar, huruvida Judas verkligen fanns och i så fall varför fick han en så förfärlig uppgift. Sen tycker jag synd om honom och kan inte somna om.
"In the middle of the night I go walking in my sleep"
Billy Joel

Så att läsa lätt filosofiska böcker faller sig naturligt för mig. Minns fortfarande vad imponerad jag var av Jostein Gaarders Sofies värld, som mamma gav mig i tonåren (tack :D). En bok jag läste när jag var ca tolv år var tyske Michael Endes Momo eller Kampen om tiden. Då var jag lite yngre och jag minns att jag blev oerhört imponerad av det som för mig som tolvåring kändes jättedjupt och komplext berättat.

I alla fall så har jag nu läst om den senare, nästan trettio år senare. Den kändes lite mindre avancerad såklart, men fortfarande superaktuell och väldigt viktig. Den går väl i stort sett ut på det vi alla gör, tidssparande. Ett hemskt och kontraproduktivt tidssparande. Jobba mer så får du pengar så du kan vara ledig mer sen. Men när du är ledig så måste du ändå kompensera för att du inte hunnit umgås med barnen, kompisar, släkten och sen är det ju alla andra projekt som hånfullt stressar ihjäl dig.

Boken kryllar av tydliga exempel på hur vi faktiskt resonerar om poängen med våra liv och vad vi gör av den tid som getts oss. Ta Herr Fusi, stadens pratsamme trevliga frisör får ett sånt här anfall av eftertänksamhet som drabbar oss alla ibland. Han tror att hans liv är bortslösat för att han inte blev "något rent allmänt stort eller betydande"(s 69). Såsom vi alla kan känna ibland. Men han gör en längre tankekoppling och det är att "sådant kommer jag aldrig ha tid med, för arbetets skull. För att kunna leva ett riktigt liv måste man ha tid. Man måste vara fri"(s 69).

Med de orden bjöd han ovetandes in de grå männen, de som övertygar folk om att man måste effektivisera, superorganisera och ruta in allt i livet i snäva ramar. Jösses vad jag själv kände mig träffad när jag läste Michael Endes ord. Jag kan tala om att boken slutar för mig på ett tillfredställande sätt. Lilla flickan Momo ser tidstjuvarna för vad de verkligen är - och hon tänker inte ge upp i första taget. Boken lämnar mer saker kvar att grubbla över. Som Timbuktu skulle ha sagt: "Alla ledtrådar säger förändra dig nu".

För jag vill inte stressa mer. Jag vill bli en oas av lugn som jag själv kan vila i.


8 kommentarer:

 1. Nu kom jag på varför jag tänker på Bodil Jönsson; hon har ju citerat och pratat om Endes bok i sina egna verk och föreläsningar om tid.

  Skitsnyggt foto för övrigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag läste hennes bok om tid för över elva år sen när jag hade ett grupparbete på högskolan minns jag. Hon uttrycker sig väl Bodil.

   Radera
 2. oj vad du är mycket som jag! fast jag inte tar mig tid att läsa lika mycket (ler) och det där ständiga..problemet som man känner igen så väl..har hållit på att stressa ihjäl mig med. jag tror jag har hittat några nycklar. jag lämnar över allt det där i Guds händer helt enkelt (sådan jag uppfattar honom) min vilja och alltihop..och plötsligt blir jag så lugn och närvarande, kan ta emot och släppa taget, leva och låta leva, en sak i taget och med den stora förlösande tanken att det löser sig. jag är bara i min linda..men jag tänkte mig att nå fram till ett mycket lugnt, levande..liv.

  (går aldrig i kyrkan, nästan..inte religiös på det viset. bara att ta in det i mig. leva genom det..)

  kramar en torsdag, Lycke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lycke, det låter så rart när du poängterar att du inte går i kyrkan : ) Du är väl som de flesta svenskar - andlig. Att ha en tro som hjälper en i sitt dagliga liv är för mig en vacker sak. -vad den tron är spelar mindre roll. Att tro är att hoppas för mig. När jag träffade min fina kusin Anna nyss så kände jag att jag hade kunnat vila i hennes uppenbarelse hur länge som helst. För hon har en så ljus och positiv tro att den smiter ut genom varje glitter från hennes ögon, och sannerligen avundas jag henne. Tänk att ha en så hoppfullhet i sitt sinne. Vi får jobba vidare på våra stressfria liv Lycke. Ett steg i taget.

   Radera
 3. jag har faktiskt inte läst...
  Din blogg får uppmärksamhet hos mej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh Hannele, vad glad jag blir. Så fint. Jag är ju så lättrörd att jag blir tårögd för visad vänlighet : )

   Radera
 4. Jag läste Momo eller kampen om tiden när jag var 20 (ca) och blev helt förälskad i den. Så vaken och aktuell som du själv säger. Ska snart läsa om den. Varför gjorde de inte film på den när de gjorde det med Den oändliga historien undrar jag.. hmm
  Kramar förresten

  SvaraRadera