30 april 2013

Skratta eller gråta?

Valborg Vinägerflaska också. Inget vidare väder för utomhuslekar uppe i Mora idag, Valborg eller ej! Jag firade in dagen med att läsa Winterson och skriva lite privata om böcker jag läst på sistone.

Dagens mest skrattframkallande anteckningar fick jag av Kawa Zolfagarys Vita kränkta män. Ok - nu vet jag att jag öppnar upp för att bli kallas rabiat feminist-kommunistisk HBTQ-stödjare, men det är jag helt klar över. Jag kan inte rå för det, men att läsa Zolfagarys sammanställning av kommentarer människor har gjort i sociala medier eller vid olika slags intervjuer är bland det roligaste jag läst på länge. Samt det mest skrämmande!

Författaren och journalisten Maria Sveland skriver i förordet om hur tungt det har känts ibland när hon läst materialet, och jag förstår varför. Visst kan jag tänka att boken är aningen vinklad, skriven för att provocera, att den hittar extremister, men jag blir ändå helt häpen över att den moderna människan inte förstår att det är lika allvarligt att skriva internetkommentarer som att säga saker IRL.

Ett exempel på en typisk Facebookkommentar som är med i boken:
"Jonas: 'Men jag tror på jämställdhet. Vilket feminister inte gör. Och kuken, den vill DE skära av bara för att jag är man' "(s16).

Till det säger jag, Jonas du kan gå omkring med din kuk ett tag till för med sådana uttalanden så betvivlar jag att du någonsin kommer att ha en diskussion med en feminist i mer än tre sekunder innan han/hon tröttnar på dig och går därifrån.

Jag insåg vid läsandet av denna bok att de flesta vita män kan känna sig provocerade av den här boken. Min förhoppning är dock att det handlar om en minoritet som syns och hörs. För om det skulle vara så att de flesta män anser att andra människor blir misshandlade av killar som upplever frustration för att de inte får sex (s11) då ligger den moderna civilisationen pyrt till.

Facebookinlägg:
Person 1: "precis, så är det. många mäns aggresioner härstammar från knas med sexlivet.jag är en av dem så jag vet hur det är.blodet från din misshandel är på statsfeministernas o andra sexköpslagsivrares händer.jävla typer vissa av dem."
Person 2: "nu läste jag slarvigt; har detta hänt dig?"
Person 1: "Nope, men det är en "klassiker" som hänt tre polare totalt"

Va??? Menar han allvar? Ja! Det finns myriader av dessa exempel i boken. Jag känner mig både road och oroad på samma gång.

7 kommentarer:

 1. good at you reading books but how does it go with the översättning with Brigtness, who I give you

  SvaraRadera
  Svar
  1. It is going very slowing oversetting tha little häfte, but thanking at reminding me ; P

   Radera
 2. http://www.youtube.com/watch?v=SjME_Yp2YZU&list=UU78lJga45gBgbU2CiSiYjXw

  Valborg =D

  SvaraRadera
  Svar
  1. åh vad roligt, vet du att jag tittade faktiskt på just den här delen i förrgår. För jag fick en Snugglescraving, så hittade jag Valborg och blev så glad. Synkronicitet!

   Radera
  2. Jo du tack! :)

   Radera
 3. Winterson har nog förhöjt hela firandet, själv behåller jag vinterkappan till första Maj, då blir man inte besviken lika lätt... "Det är synd om människorna", sa redan Strindberg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hannele, det är en av mina favoritrepliker.Indra - Ett Drömspel, inte sant? : )

   Radera