19 april 2011

Om våldtäkt, mörka mysterier och kvinnliga protagonister

"It's not like you can pull your socks up and get on with it. It's not like that. It's the death of something, and you have to cope with that in different degrees, off and on, for the rest of your life."
Charlaine Harris

Läste för någon vecka ut min första Charlaine Harris bok, Shakespeare's Landlord, och nej den anspelar inte på den berömda föfattaren utan bostadsområdet där Lily Bard, historiens huvudperson bor. Harris som annars är mest känd för  böckerna om Sookie Stockhouse, som True Blood baseras på, har här skrivit en ren deckare.
Det mest intressanta med boken är väl huvudpersonen Lily, som precis som Harris överlevt en våldtäkt.

Harris använder sitt skrivande för att gå vidare, medan hennes huvudperson tränar kampsport och i övrigt lever ett lågmält liv. Hon städar på dagarna och vandrar rastlöst runt i sin stad på nätterna. Det är den vanan som gör att hon upptäcker si hyresvärd, i sin egen soptunna, ganska så död. Det markerar slutet på hennes lugna ostörda vardag. Snart är hon indragen i en typisk deckarplot. Jag önskar att jag kunde säga att jag tyckte att boken var jätteintressant och att alla borde läsa den, men njea, så intressant var den verkligen inte.

Det är såklart alltid bra att ta upp ett så inflammerat ämne som just våldtäkt och hur det påverkar offrets hela identitet. Lily orkar t ex inte bo kvar i sin gamla hemstad, helt enkelt för att hon inte vill att folk bara ska stämpla hennes som Lily-hon-som -överlevde-våldtäkt-och-misshandel .Så hon flyttar runt landet för att få leva i lugn och ro. Sen kretsar hela hennes liv egentligen runt att hon alltid måste kunna försvara sig, vilket är förståeligt men tragiskt. Trots det utstrålar hon ingen offer-mentalitet. Det som är bokens behållning är nog mest det.

Själva mordhistorien känns en smula urvattnad, men vill man ha en ren deckare som följer konceptet och dessutom har en stark kvinna som huvudperson är det kanske något. Bättre än Sara Paretskys V.I. Warshawski i alla fall!

2 kommentarer:

  1. SV: Ja jag är faktiskt rätt nöjd med årets påskris, en färgklick som man blir på bra humör utav att se.. =)

    Kraaaaaam
    Sanna

    SvaraRadera
  2. SV: Mmm visst är väskan helt underbar? Fick mycket beröm för den idag när jag var ute på byn.. =)

    Hoppas ni får en toppenfin påskhelg! <3
    Kraaaaaam
    Sanna

    SvaraRadera