24 januari 2012

Läser.....

Mitt intensivläsande fortsätter. Tryckte i mig första delen av Stephen Kings väldigt lovande Mörka Tornet. Revolvermannen heter första boken som var både fascinerande och inte alls så "motbjudande" i detaljerna som Kings böcker kan vara. I sena tonåren slank det ner väldigt mycket läskigt från herr King i min läsmage, men sen tröttnade jag under en lång tid på skräckgenren. Den här boken känns dock mer som fantasy än något annat. efter att ha läst ryske Perumovs serie om svärdens väktare insåg jag att jag också tröttnat lite på "snällfantasy" och det känns som att mörka tornet kommer att vara början på en lovande vänskap.

Det mest frustrerande var dock att in snälle bror Figge gett mig sju av åtta böcker och gissa vilken som saknas...del två ha,ha så nu måste jag ordna fram den. Just på grund av denna insikt så insåg jag att jag ville ha lite mer oro, så jag gjorde något otippat. Läste min allra första Camilla Läckberg bok. Fyrtornet, och så här efteråt undrar jag om jag varit fördomsfull. Jag tyckte den var riktigt spännande, förmodligen pga de övernaturliga inslagen i denna deckare.  Så tack mamma för att du lämpar av dina färdiglästa pockets hos mig. (Hon å sin sida har nog inte riktigt förlåtit henne för att jag övertalade henne att läsa "Hanteringen av odöda".)

I dag hade min läsfeber inte heller gått över så jag satte i gång med en julkapp som jag donerade till svarta Malin, Jessica Shiefauers Pojkarna. Ur genus synvinkel ställer jag mig dock lite frågande. Början av boken känns riktigt bra men sen blir ändå mitt helhets intryck att tonårspojkar skildras lite väl grymt. De framställs som kvinnofientliga ut i fingerspetsarna. Portätten av de tre huvudpersonerna Bella, Momo och Kim känns äkta och gripande. Deras känslor av utsatthet är lätta att förstå med den kontext som givs, men ändock känner jag att generaliseringen av unga män ger en skev bild av "pojkhet" i tonåren. Men för all del läs själva och skaffa er en bild av det hela.

Just nu har jag gått över till en klassiker, Dumskallarnas Sammansvärjning, den har en huvudperson som är som en blandning av Sheldon Cooper, Vernon Dursley och jag kan inte låta bli att le när jag läser om denne genuint oförskämda människas öden. Vi får se vad slutintrycket blir.

Hur som helst är alla mina skolregistreringar klara så nu blir det business as usual fram till juni. Plugga!

6 kommentarer:

 1. Det var ju kul att du äntligen läst den, har en till som du kan läsa när du får "långtråkigt!. Porto Francos Väktare av Ann Rosman. Nej, har inte kommit över de döda än, vissa bilder förföljer mig än. Ha en godnatt!

  SvaraRadera
 2. Jag håller på att lyssna på "the dark tower" på ljudbok, himla bra bok!
  Fick andreas att lyssna på den boken före mig och han som inte alls tycker om king-style, älskade boken/böckerna.

  För övrigt så "hanteringen av odöda" är en himla läskig och bra bok, din mamma borde vara stolt och glad som fick ett sånt fick ett sånt fint tips =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den bra Julle! Sen kan ju undra vad folk har emot inre bilder av Zombies som vaknar upp över Stockholm. Tycker det inte är sååå långt från verkligheten många gånger!

   Radera
 3. nej precis, och de var de som var så himla bra med boken. De va samma med hans bok "låt den rätte komma in" . var även den väldigt "verklighettrogen", är väldigt sugen på att läsa hans andra två böcker, kan ju inte va dåligt när han har gjort två bra böcker tänker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är ju väldigt bra på att skildra stämningar och miljöer tycker jag. Det som är svårt är det här med de lidande barnen i alla hans böcker. Jag la faktiskt ifrån mig "Låt den rätte komma in" för jag blev så illa berörd av det första kapitlet. Filmen var som jag förstår mindre detaljrik, vilket passade mig bättre. Jag har inget emot vampyrer, och annat övernaturligt - det är ju verklighetsskildringarna som är läskiga!

   Radera