10 december 2009

Malin och Nobel

Ni vet vad det är för dag i dag va ? Just det, det är MALINS namnsdag. Sen var det visst nobeldagen : D
Hur många läser nobelpristagarnas böcker, seså var inte blyga räck upp händerna. Är det någon som ens vet vad årets pristagare heter ? Ja om ni inte vet att Obama fick nobels fredspris då behöver ni en snabbkurs.

Fysik: Charles Kao  som delar med Willard Boyle och George Smith. Alla är över sjuttio år och sysslar med moderna forskning, Kao med fiberoptik och de andra killarna med saker som används i digitalkameror.
Medicin: Elizabeth Blackburn, Carol Greider och Jack Szostak. Vad har de gjort då ? Kommit på hur kromosomerna som innehåller vår arvsmassa kan kopieras på ett fullständigt sätt vid celldelning och hur de skyddas mot nedbrytning.
Kemi:  Venki Ramakrishnan, Thomas A. Steitz och Ada E. Yonath. De har arbetat med ribosomer , små pluttar i kroppen. Deras upptäckter har lett till att vi nu lättare kan göra bättre antibiotikor och i förlängningen rädda liv.

Dessa ovanstående brukar allmännheten ofta ha noll koll på men fredspriset och litteraturpriset vet många. Varför Barack Obama har fått priset är en intressant fråga. Får han det för att han ska göra något bra eller vet nobelkommitten något vi andra inte vet. Jag har förhoppningar på Obama men han är en människa som alla andra och man kan inte få pris för ingenting. Är det något som det här priset inte kommer att ge honom så är det support hemmifrån. Tvärtom tror jag. Amerikanarna är redan rädda för skattehöjningar om han får igenom ett nationellt hälsoprogram. Om den här killen lever i slutet av nästa år då skunde vi ha gett honom priset, för jag tror att han lever farligt.

Herta Muller som fått litterturpriset har iaf presterat. Hon skriver om förtryck, att leva i exil och som det sägs väldigt poetiskt. Jag har aldrig läst något av henne. Men hon är säkert bra. Fast underligt nog är hon inte så känd ens i många litteraturkretsar internationellt. Okej jag förstår att Stephenie Meyer, Astrid Lindgren eller Tolkien inte kommer att få det priset någonsin. Men allvarligt är det inte en konst att skriva så att många människor vill läsa dina verk? Borde inte en populär författare kunna få pris på den meriten att de är älskade, bästsäljande och skriver om sådana ämnen som vi den stora massan känner igen oss i eller drömmer oss bort mot.?

Det är fult att vara bred, mainstream i de bildades värld. Särskilt i Sverige upplever jag det som. Att vara den mest poulära hos publiken betyder ofta utfrysning av kultureliten. Finns det ingen öppenhet i det här tänkandet? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar