15 december 2013

Christmaslist, same procedure as last time.

Favorit i repris med listan, dvs jag summerar sista dagarna då jag varit lite för upptagen för att blogga.
Dag 11 - alltså jag kollade inte på listan så bra i förväg så det känns lite overkill att lägga upp knäckbilder för det är mitt favoritgodis runt jul, så jag besparar er det.
Dag 12 - Där måste jag säga att jag hade koll men inget juligt i väskan, skulle ha preparerat den med en mandarin åtminstone. Laddarsladd till telefonen, mediciner och hårsnoddar känns lite ovärt att kalla juligt : )
Dag 13 - Lucia äntligen något handfast att ladda upp. Min dag började väldigt bra, vaknade tidigt och startade dagen med frukost i sängen och lyssnade på luciasånger, sen såg jag på Luciaavsnittet i den här julkalendern för jag ville skratta lite.
Sen är det så att julen är röd men jag ser alltid Luciadagen i gult, för jag tänker alltid på saffran den här högtiden. Så jag väckte miss Decibel med något gult som inte var saffran, men hon var nöjd ändå.
En mkt suddig bild. Men gul paprika fick symbolisera lucia. (Jag är inte så hälsofreaksaktig mot mina barn att de inte får lussebullar på lucia men ärligt talat hade jag inte bakat eller köpt bröd. Första året jag inte ätit något med saffran en Lucia.)

Efter skolskjuts städade jag glatt så som sig bör. I stället för julmusik som ackompanjemang satte jag på tvn och lyssnade/såg vid tillfälle på Musikhjälpen med Kodjo, Sarah Dawn Finer och supermycket gäster. Jag älskar musikhjälpen. Det är jul och Lucia för mig. I år går välgörenhetspengarna till kvinnors rätt att överleva sin graviditet och förlossning. i Afganistan är risken att dö 100 ggr större än i Sverige. Det säger något. Folk är så uppfinningsrika när det gäller den här insamlingen, jag blir varm i hjärtat flera gånger om när Musikhjälpen pågår i radio och tv den här tiden. Det slutar i dag klockan nio!

Kodjo har precis dirigerat en orkester live i glasburen. Jag tog en tepaus i städandet. Senare på kvällen blev det tv 2s Lucia från Örebro, den kyrka min brorsdotter Melina döptes i så det var extra roligt. Vackert också. Sen kom dagens första motgång. Min plan att se Jamie Olivers jul gick i stöpet då Boxer låste sig. Men jag slängde i filmen Polarexpressen istället. Så den såg vi och sen väntade natten.

Dag 14 - Bästa julminne
Jag har som de flesta svårt att välja ut något specifikt. Så jag väljer att skriva om vad som var bäst på julen som barn. Det var morgonen. Kvällen innan jul går man och lägger sig, mamma städar hela dagen och jag försöker se Beatrix Potters julspecial varje år utan att hon dammsuger samtidigt. Men det är städat och fint, hon har satt upp julbonader och granen är klädd och allt ser jättevackert och juligt ut. På julaftonsmorgon när jag vaknar finns alltid en morgonjulklapp, oftast böcker, och man blir omedelbart glad. Sen tassar jag upp. Seriöst, jag vet inte hur hon lyckades varje år men vardagsrummet hade alltid dekorerats mer när man kom upp.Jag önskar att jag hade kort på detta men tyvärr. På bordet hade hon ställt en stor avlång, låg röd korg klädd med vit bomull för att symbolisera snö. I den låg alla slags frukter som fanns att tillgå i affären och över dessa strödde hon ut godis från en Twixpåse. Sen hade hon ställt fram nötter, romerska bågar, Alladin-ask och ibland Wienernougat. Så lukten av jul förstärktes av apelsinchoklad, och allehanda frukt och godisaromer. Det var en höjdpunkt VARJE ÅR. Så tack för det mamma, om du visste hur mysigt jag tyckte att det var och om jag inte har sagt förut så säger jag det nu: tack för all tid, omsorg och planering du lade ner för att vi skulle få det fint och juligt år efter år. Det var precis så det kändes.
Så därför sätter jag in en bild på den personen som ordnade allt det mysiga. Fast den här bilden inte knäppt under min barndom eller ens runt jul så får det vara så.

Dag 15 - Juldrömmar
Många. Bland annat att få fira jul i England något år. Det har jag drömt om länge.
Sen skulle jag mest av allt bara vilja ha en jul då jag själv lyckas välja att göra det som känns bäst för mig själv och håller känslor av otillräcklighet borta. Känna frid. För jag är expert på att känna att alla måste vara glada och nöjda på självaste julafton. Det är, med alla personer i mitt liv, naturligtvis ändå ett omöjligt uppdrag vilken dag på året som helst. Så jag ska träna på det, för det ligger på mig att kunna hantera mina känslor på andra människors förväntningar. Så det är min önskan.
6 kommentarer:

 1. Tack nu blev jag lite rörd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod, men det är jag som är rörd av all omtanke du har visat genom många tillfällen genom åren. Det gäller ju inte bara julen, men det är ett sånt bra exempel på hur en mamma strävar efter att glädja sina barn.

   Radera
 2. FInt!
  Jag vill också fira i England, i ett litet "cottage" aĺa The Holiday....med raggsockor och öppenspis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är nog en hopplös romantiker när jag förställer mig den där Englands-julen. Någon dag så ska jag göra det. Vakna och andas i engelsk luft det första jag gör på julmorgonen.

   Radera
 3. Januari har jag varit i England, precis när reorna börjar på julsaker och jullamporna lyser. Kurt Olsson var bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att man upplever en viss vintrig gladkänsla ändå om julbelysningen hänger kvar och man kan fynda på julpynt. Fast jag skulle vilja ha just de där två dagarna 24/25 dec. Det är ett mål. Visst var Kurt Olsson bra. Han är en rolig karaktär.

   Radera