06 december 2013

Nejlikeapelsiner och Veronica Roth

Dag sex - favoritpyssel vid jul. Tja, här är det kanske lite av en fråga om vad som räknas som pyssel. Jag älskar att göra smällkarameller, så det hamnar högt upp. Fast sen tycker jag att saker man främst bakar till jul också bör få räknas in. Som t ex fruktkaka. Det gör jag bara vid jul, fast i olika varianter.
I år blir det russin och aprikoser i min julfruktare.

Och medan vi är inne på ämnet frukt så måste jag nog säga att mitt favoritjulpyssel är att göra nejlikeapelsiner. Jag tycker lukten är julig så det förslår. Sen det där bedövade långfingret pga nejlikorna man trycker in - det hör till : D
I år kunde det inte hjälpas, "bow ties are cool". Dessa eviga Doctor Who-passningar, ni får ursäkta men vi nerdar har en viss tvångsproblematik med allt vi snöar in på.
Den sista bok jag läste med behållning och värd att lägga in i listan var Veronica Roths Insurgent. Inte julig eller kulig, men precis som med Hunger Games så känner jag att det finns många budskap i Roths böcker. Dystopier - oavsett om de är riktade till ungdomar eller vuxna ger oss alternativa verkligheter som i framtiden kan vara ganska nära en sannolik utveckling.

Huvudpersonen Tris är fortfarande trovärdig, även om det är lite tjatigt med kärleksbiten som i alla YA-böcker numer. För Tris blir den gamla frågan "vem i hela världen kan man lita på" väldigt aktualiserad då svek kommer från oväntat håll. Sen är varken människor eller de saker de gör begripliga ibland när man inte har alla fakta, och Tris börjar inse att det är något hon långt i från har.

Ser fram emot trean, hoppas Roth kan hålla ribban bara. Jag ska tillägga att jag har gjort mitt allra bästa för att ge Bruno K. Öijer en chans, läste en samlingsbok med dikter från hans verk - men herregud så inte jag för fem öre. Ledsen Bruno, du får trösta dig med att du fick pris i år i alla fall. (Vore jag Ferlin skulle jag dock vrida mig i min grav.)2 kommentarer:

 1. hej vännen!!! haft time off igen, men det känns fint att vara här nu. vad du är duktig på att läsa böcker..har inte läste någon av dessa, men jag längtar till bokstunder verkligen..det gör jag men har inte tagit mig tid. en obegriplig inre stress jag haft..bättre nu!
  nejlikapelsiner..glad du påminde mig, för det vill jag att vi också gör - just dessa juldofter med minnen från alla jular från förr..!
  verkligen intressant det om ziivago! måste se filmen förstår jag ju, och jag är ju intresserad av allt med Ryssland. Visst sa jag att min farfar var ryss! träffade honom aldrig dock! Nu ska barnen i säng men vi höres snart fina du..***

  kramar genom vintern, Lycke

  SvaraRadera
 2. Time off, du ska aldrig behöva känna att du har något att ursäkta dig för. Man vet väl hur älvor är ; ) ibland kommer de, ibland när man minst anar. Särskilt halvryska älvor har jag hört.

  SvaraRadera