11 december 2009

För alla dom

Hurra idag är det Daniels tur att ha namnsdag. Just nu tror jag att han har svårt att fokusera på denna högtid då han sliter med en hemtenta. Jag är inte avundsjuk ett dugg. Försöker förtränga mina egna två sista tentor så mkt som möjligt : D

Okej nu har min självömkansperiod gått över. Och i morse insåg jag vad som hade fått bägaren att rinna över. Ja jag hade visst lite dålig koll på var i min månfas jag befann sig så det var bara att ut och köpa bindor. Pms jag säger bara det. En del känner knappt av detta och andra vill bli eremiter men så kan det vara.

Julen står för dörren och detta mottages ofta med blandade känslor hos många. Särskilt svårt kan det vara om livet är tungt på andra plan. Pojkvännen har gjort slut, mormor är sjuk eller det älskade husdjuret har vandrat över till de sälla jaktmarkerna. Det finns många sorger och bekymmer. Men i de flesta fall har många av oss det alltid lite bättre än någon annan. Fast vi vill inte gärna tänka på det. Men jag vet för min egen personliga del att jag har det bättre än minst en miljard människor. De som upplever krig, svält, förtryck, svår fattigdom, tortyr, hemlöshet, och ja ni kan säkert fylla på listan.

Jag är nog redo för den där tacksamhetslistan nu tror jag. Även om jag inte ska tråka ut er med detaljer om allt som är bra i mitt liv vill jag ändå nämna vissa element.
Först och främst är jag glad att jag har min familj, barnen,mannen, hamstern och fiskarna samt husspökena. (Se ingen glömd)Inte bara av det där vanliga skälet kärlek och ja ni vet. Utan för att de ständigt lär mig nya saker om andra människor och mig själv.Det är i mötet med andra vi ofta definerar vilka vi är.
Sen alla andra människor som jag någonsin träffat, de har också lärt mig om människans natur. Eftersom är jag lider av sjuklig nyfikenhet när det gäller att förstå hur allt hänger ihop är jag glad att annonsera att alla ni har lärt mig att jag faktiskt inte vet någonting utan att jag ständigt jobbar med hypoteser. Precis när jag tror att jag förstår något möter jag en ny person som inte faller innan för mitt upptäckta mönster och då är det dags att skriva om kartan. Bra jobbat allihop, fortsätt så. Jag vill lära mig mer.

Men nu var det de där som inte har det lika bra som mig eller dig. Vad ska vi göra åt det ? Skänka pengar i bössor ? Köpa vykort av handikappade konstnärer ? Säga att vi aldrig ger bort pengar för det kommer aldrig fram till rätt personer. Påpeka att vi bara ger för att slippa ha dåligt samvete. Jag kan inte sortera ut det åt någon annan men jag vill, önskar att vi tar en stund och funderar på saken. Till höger om inläggen finns länkar till en del organisationer, gå gärna in där för att läsa om deras förslag. Eller tänk lokalt. Vet du någon som inte har det så bra där du bor. I storstäderna existerar hemlöshet på riktigt. Det är inte bara i Angola eller England.
Köp Petter med vänner nya låt "För alla dom" på itunes för 9 kronor. Intäkterna går till Situation Sthlm. Eller rensa ur barnens gamla kläder och gå till myrorna eller stadsmissionen eller läkarmissionen med dem. Här i Mora tar de emot på måndagar mellean 13- 18. Det kostar 30 kr och går till hyra av lokal. De som är där jobbar ideellt.

Ibland har man inga pengar eller saker att skänka men man har något annat. Sig själv. Ensamhet är också svårt för många. Man kanske har en avlägsen släkting eller gammal kompis som är lite isolerad. Hör av dig. Vi svenskar är lustiga så, vi tror alltid att vi tränger oss på. Men hur är det där egentligen när vi själva känner oss under isen ? Visst finns det gånger då vi önskar att någon bara ville komma förbi så vi slapp sitta själv med våra mörka tankar. Samtidigt vågar vi inte ringa och be om det stödet. Så vad gör vi då. Sitter i mörkret och bara hoppas att någon kan läsa våra tankar och knackar på dörren.

5 kommentarer:

 1. Man kan inte göra allt men alla kan göra något för att hjälpa på ett eller annat sätt.. =) Det lever jag och älsklingen efter..
  Brukar förutom katthemmet, skänka nån slant när jag kan här och var, lämnar saker och kläder till erikshjälpen, bjuder hem mindre bättre lottade i familjen på mat och dylikt när jag vet att dom har det knapert, ställer upp där jag kan, mm.. =)
  SV: Jodå allt är bra med lilla M. Vet inte riktigt hur det gått med talpedagog och sånt, men hjälp skall hon få.. =)
  K har då inte begett sig till Åland ännu och jag hoppas han ger upp dom planerna, men men vi får se vad som händer i framtiden..suck..
  Hoppas allt är bra med er och att ni får en kanonfin helg! Hälsa alla!
  Kraaaaam
  Sanna

  SvaraRadera
 2. Har nu en jultävling i samarbete med Ellis Corner, tror du hade gillat den! Delta gärna! Kram, Diana

  SvaraRadera
 3. Jag är tacksam för mina kompisar som är så djävulskt kloka! Gillar "favoriter just nu", det är alltid bra med låttips.

  KRAM

  SvaraRadera
 4. Hjälpa andra är en gärning utav godo som gör livets tillvaro en högre mening. /K-man

  Metronyx rules.
  Vad tror du förresten om Sherlockfilmen som har premiär 100101???

  SvaraRadera
 5. Sherlock är ju en av mina favoriter så jag kommer att se den. Men man ska nog inte förvänta sig något traditionellt. Här får vi en väldigt fri tolkning.

  SvaraRadera