10 mars 2011

Day 21 – Favourite book from your childhood.

Många : )
Men en lite okänd favorit är Tolly och de andra av Lucy Maria Boston. Den är underbar. En pojke hälsar på sin morfarsmor på engelska landsbygden för första gången. Det är juletid och han möter inte bara sin familjehistoria utan också släktingar från svunnen tid. Tre nya lekkamrater som dog för länge sedan. Den är ljuvlig för att summera känslan jag får varje gång jag läser den. Andra gamla favoriter är väl Kitty-böcker, Astrid Lindgrens samlade verk och mammas Tusen och en natt. Har nån läst om sagoberätterskan som varje natt berättar en ny spännande saga för att få leva en dag till, om inte gör det. Den ger en trevligare bild av persisk kultur än Aftonbladet (bara för att nämna nåt).

På sjuttiotalet och början av åttiotalet när jag var barn hade många böcker ganska tråkiga teman tycker jag. Visst kan man uppfostra barn med samhällsaktuella böcker som behandlar skilsmässor, morföräldrars död, fattiga barn i andra länder och andra tunga ämnen..... men jag tror på fullaste allvar att böcker som "Dagarna med Knubbe"  eller "Lassas farfar är död" har gjort mig helt avig mot reality-böcker. Tacka vet jag Loranga, Mazarin och Dartanjang av Barbro Lindgren. Där fick man visserligen läsa om en galen pappa och ännu galnare farfar, men på ett mer varmt och underfundigt vis. Inga pekpinnar alltså.

Jag har läst om Katitzi och romer i Sverige, jag har läst om hur svårt det var att växa upp som same i ett Svenskt Sverige och jag har läst om invandrarbarns svårigheter i det nya landet. Det är viktiga böcker och starka ämnen men inget som gjorde mig glad eller fick mig att känna att det är något fint att vara människa. Vi sjuttiotalister är nog så fullmatade med elände att det kanske inte är så konstigt att vi behöver såna som Thomas Di Leva och Cyndi Lauper, det är våra tröst ikoner. Färgstarka och inte betonggråa eller lidande.....

2 kommentarer:

  1. Ha ha, jag plöjde Katitzibok efter Katitzibok. Men om jag ska nämna en bok som jag verkligen gillar som var VÄLDIGT pekpinnig men rolig så är det "Mamman och pappan som gjorde arbetsbyte".

    SvaraRadera
  2. Vet inte om du nånsin såg serien med Katitzi, jag tyckte alltid att styvmamman (Zetterlund) var så elak : )
    Har du läst den här boken om proggiga barnböcker?

    SvaraRadera