15 mars 2011

Day 25 – A character you can relate to the most.

Från början tänkte jag faktiskt välja Bridget Jones, för jag känner igen många drag av henne i mig själv. Evigt klantig med en förmåga att säga eller göra fel saker vid fel tillfälle. Missnöjd med vikten, fokuserar på fel saker många gånger och om jag varit singel hade jag förmodligen levt lika osunt som Bridget.

Men sen funderade jag lite mer på "can relate most to". För jag är inte singel och jag har nog varit Bridget men inte längre. Hon är min gamla självbild s a s!

Min man föreslog en gång att om jag skulle spela en karaktär ur Harry Potter så vore Sybilla Trelawny perfekt, så jag kunde valt vår spådam. Eller varför inte Peter Pan, för jag ville aldrig bli stor egentligen.

Sen kom jag att tänka på Eowyn. Hon som så gärna vill visa vad hon kan, som också vill visa sitt mod och sin kraft...men som uppmanas av både Teoden och Aragorn att stanna hemma och ta hand om folket. Inte för att de ser det som nedsättande. Aragorn försöker förklara för henne att det ju är en ära men så ser inte Eowyn det. Hon säger "Allt du säger går ut på en enda sak: Du är en kvinna och din lott är hus och hem . Men när männen dött i slag med ära, då får du lov att bli bränd med huset, för då behöver männen det inte längre."

Eowyn är mer rädd för att fastna i den bur som hem och hus innebär för en människa som hon. Länge har hon tålmodigt spelat rollen av den goda, omhändertagande systern och systerdottern men det finns mer i henne. En längtan att få känna frihet, slåss för det hon älskar och att ha samma rätt att välja som en man har.

Som kvinna och som fru och mor förstår jag henne bara allt för väl. Vi bor i det mest jämlika landet i världen enligt vissa. Jag håller med. Men det betyder inte att vi kommit till resans slut. Jag har blivit diskriminerad många gånger på arbetsplatser, jag har fått kommentarer om att jag borde vara mer nöjd med det jag har - med andra ord jag borde inte sträva efter något mer än att förverkliga mig genom man och barn.

Men jag är inte och har aldrig varit nöjd! att sitta fast i samhällets normer ger mig bara ilska, ångest och frustration. Placera inte in mig i era fack. Jag heter Anna men jag ÄR inte Anna, jag är 38 år men jag är inte en trettiåtta -åring, jag röstade på Socialdemokraterna förra valet men jag är inte socialdemokrat. Att våra liv bara är konstruktioner är väl det inte alla som håller med om, men för mig återkommer citatet från dag 17;
"Being a minority, even a minority of one, did not make you mad".

Jag kanske är den enda personen på planeten som inte identifierar mig med mina yttre tecken, men det tror jag inte. (För var skulle då alla dragqueens komma ifrån ; D)
Jag kanske uppfattar mig som Viola, sjuttio-årig knypplerska med sylt-beroende, eller som Leo fyra år vars största intresse är pilbågar, kattungar och att hoppa så högt i vattenpölar att vatten stänker in i mina stövlar.
Jag är inte bara en mamma.
Jag är inte bara en fru.
Jag är inte bara en dotter.
Jag är alla de sakerna och tycker om det...men inte bara det. Jag är också den ni inte ser, den ni inte känner, den vars tankar är i skugga från er.

Jag vill inte sättas in i ett fack, jag vill inte sätta in er i fack. Även om vi gör så, så vill jag att ni ska veta att jag inte vill säga att ni är män eller rökare eller nazister eller överviktiga eller döende. För det mesta går att ändra på. Kön konstrueras, man kan sluta röka eller byta åsikt. Och man kan överleva. Och en människa kan alltid ha rätt fast hon är den enda som tycker en sak.

Eowyn gjorde det enda hon kunde, hon maskerade sig för att kunna nå sin längtan men allvarligt det är 2011- det ska man väl inte behöva nu!

3 kommentarer:

 1. Bra sagt! Man kan inte titta på nån och tro sej veta nått om dom. Och man ska aldrig nöjja sej. TOWANDA!! Om du sett stekta gröna tomater?

  SvaraRadera
 2. WORD!

  Åh va bra om "facken". Vi människor fackar ju in varandra jämt, men jag vill inte göra det. Om alla kunde se den där som rusar runt inuti - då skulle de bli förvånade för hon är nog inte som alla tror hon är. I alla fall inte på vissa plan, på vissa plan stämmer det nog helt =D

  SvaraRadera
 3. @Bubbel, klart jag sett "Stekta gröna"...tillhör väl allmännbildningen ; P
  @ Lalo, ja jag tror att man skulle bli rejält överraskad av varandra. Inget är som man tror. Utom choklad, det är nästan alltid gott.

  SvaraRadera