14 mars 2011

Day 24 – A book that you wish more people would've read.

Med risk för att provocera någon så väljer jag Koranen. Det är en bok jag själv inte har läst från pärm till pärm.
Varför jag vill det är för att islam är en religion på fram marsch vare sig man vill eller inte. Vi har många fördomar om varandra vi människor. En del stämmer säkert medan andra är falska. Muslimer är ett lika varierat släkte som kristna. De finns de extrema fanatikerna till de som bara föddes in i religionen utan att utöva den. Men en bok som formar så många samhällen och regler kan det vara klokt att ha kunskap om.

Av den enkla anledningen att man kan ge svar på tal nästa gång en rasist eller fanatisk muslim uttalar sig om Koranen, då vet man själv vad som egentligen står däri. På ett ungefär. För Koranen får egentligen inte direkt kallas Koranen om du hittar den på svenska, då är den en avskrift av Koranen kan man säga.
Den enda "sanna" versionen kan du få om du kan läsa den på orginalspråket.

Om det verkar märkligt så ta och fråga en svensk präst om den svenska versionen av Bibeln jämfört med det som verkar vara orginalspråket.
Att läsa en bok på orginalspråk ger alltid en något annorlunda tolkning än vad en översättning ger. Men trots det kan jag tycka att det är bra att veta något om varandras "rättesnören", särskilt som att Koranen påverkar politik (precis som Bibeln, nej rynka inte ögonbrynen nu, tänk bara på Bush i USA).

2 kommentarer:

  1. Vem som helst får ju inte heller läsa Koranen på originalspråket. Endast en som blivit utvald av Mohammed, typ. Sen är det upp till denne "präst" att tolka texten hur denne vill. Tyvärr oftast för egen vinnings skull...

    SvaraRadera
  2. SV: Ja jag bara älskar dessa lite små "pinup" bilder..har sökt men inte funnit många tyvärr.. =)

    SvaraRadera